Quantcast

Φως στα μυστικά της Κλεοπάτρας – Τι εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο

Μια τεράστια, υπόγεια σήραγγα κοντά στην Αλεξάνδρεια, που ελπίζουν ότι μπορεί να τους οδηγήσει στον χαμένο τάφο της θρυλικής βασίλισσας, εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο

Μια αρχαιολογική ανακάλυψη που θα μπορούσε να αποδειχθεί σταθμός για τα παγκόσμια χρονικά φέρεται να έκαναν οι επιστήμονες στην Αίγυπτο.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εδώ και 10 χρόνια σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια τεράστια, υπόγεια σήραγγα κοντά στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που ελπίζουν ότι μπορεί να τους οδηγήσει στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας, της τελευταίας Φαραώ της Αιγύπτου. Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας δήλωσε ότι η σήραγγα, μήκους 1,3 χιλιομέτρων, είναι λαξευμένη στον βράχο κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου ή τον «Μεγάλο τάφο του Οσιρι», σε βάθος 13 μέτρων κάτω από τη γη.

Το «γεωμετρικό θαύμα», λένε οι ειδικοί, που μπορεί να οδηγήσει στον τελευταίο τόπο ανάπαυσης της Κλεοπάτρας, εκτείνεται για περισσότερα από 1,4 χιλιόμετρα και λέγεται ότι μοιάζει με το υπέροχο τούνελ του Ευπαλίνου στη Σάμο, που τιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μηχανικής του κλασικού κόσμου. Η ανασκαφή διεξήχθη από μια αποστολή αρχαιολόγων από τον Αγιο Δομίνικο και την Αίγυπτο, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του San Domingo. «Αυτό είναι το τέλειο μέρος για τον τάφο της Κλεοπάτρας», είπε η δρ Kαθλίν Mαρτίνες, η οποία ηγήθηκε της κοινής αποστολής. «Αν υπάρχει 1% πιθανότητα να έχει ταφεί εκεί η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, είναι καθήκον μου να την αναζητήσω», πρόσθεσε.

23 σεισμοί έπληξαν την περιοχή μεταξύ του 320 και του 1303 μ.Χ. και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι τα θεμέλια του ναού είναι υποβρύχια

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία ηγεμών της Μακεδονικής Δυναστείας των Πτολεμαίων, που κυβέρνησε τη χώρα από το 323 π.Χ., έτος θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο θάνατός της, το 30 π.Χ., σήμανε και το τέλος της ελληνιστικής περιόδου. Διάσημη βασίλισσα, ονομαστή για την ομορφιά, το πνεύμα και την τόλμη της, δοξάστηκε από την Ιστορία και τη λογοτεχνία. Οι έρωτες και οι αγώνες εξουσίας που έδωσε με τον Ρωμαίο δικτάτορα Ιούλιο Καίσαρα και τον Ρωμαίο πολιτικό Μάρκο Αντώνιο θεωρείται ότι είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της αιγυπτιακής και της ρωμαϊκής Ιστορίας, με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ να δραματοποιεί την ιστορική πορεία τους στο έργο του «Αντώνιος και Κλεοπάτρα». «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος αρχαιολόγος έχει βρει σήραγγες, περάσματα υπόγεια (και) μέσα στους τοίχους του ναού», είπε η Μαρτίνες, σημειώνοντας ότι, εάν το εύρημα οδηγούσε στον τάφο της Κλεοπάτρας, θα ήταν «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα». Η ίδια εργάζεται στον ναό Taposiris Magna και αναζητά ενεργά τον χαμένο τάφο εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Μέρος της σήραγγας βρέθηκε να βυθίζεται κάτω από το νερό, υποστηρίζοντας μια κορυφαία θεωρία που λέει ότι τα θεμέλια του ναού είναι επίσης υποβρύχια, λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν την περιοχή μεταξύ του 320 και του 1303 μ.Χ.

Η ομάδα της Μαρτίνες ανακάλυψε αρκετά αξιόλογα αντικείμενα κάτω από τον ναό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποστολής τους, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και αρχαία αγάλματα της αιγυπτιακής θεάς Ισιδας. Το αλαβάστρινο κεφάλι ενός αγάλματος της βασίλισσας Κλεοπάτρας, αριστερά, ένα μέρος μάσκας που πιστεύεται ότι ανήκει στον Μάρκο Αντώνιο και νομίσματα που φέρουν την εικόνα της Κλεοπάτρας εκτίθενται στο ναό του Taposiris Magna, δυτικά της Αλεξάνδρειας. Προηγούμενες ανασκαφές στην τοποθεσία έχουν επίσης αποκαλύψει μούμιες με χρυσές γλώσσες και ένα νεκροταφείο που περιέχει μούμιες με θέα στον ναό, και τα δύο σημάδια ότι ένας βασιλικός τάφος βρίσκεται κοντά.

1,3 χιλιόμετρα το μήκος της σήραγγας, που είναι λαξευμένη στον βράχο κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna

 

Ιστορία

Το πιο διάσημο αρχαιολογικό εύρημα της Αιγύπτου μέχρι σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ο τάφος του βασιλιά Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια. Εάν πράγματι βρεθεί ο τάφος της Κλεοπάτρας, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 12/11