Φόνος της Σιρίν Αμπού Άκλεχ: Κόντρα Ουάσινγκτον και Al Jazeera για το αν θα υποβληθεί η υπόθεση προς εξέταση από το ΔΠΔ

Δικηγόρος Al Jazeera: Υπάρχει ξεκάθαρα απόπειρα να κλείσει το al Jazeera και να φιμωθεί

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, να υποβάλει προς εξέταση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την υπόθεση του φόνου της δημοσιογράφου του Σιρίν Αμπού Άκλεχ, για τον οποίο κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό.

Λίγες ώρες αφού το τηλεοπτικό δίκτυο, με έδρα το Κατάρ, υπέβαλε αίτημα στο ΔΠΔ να εξετάσει και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τον φόνο της Παλαιστινοαμερικανίδας δημοσιογράφου τον Μάιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την κίνηση αυτή.

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Διατηρούμε τις μακροχρόνιες διαφωνίες μας αναφορικά με την έρευνα του ΔΠΔ σε παλαιστινιακά ζητήματα», πρόσθεσε.

«Το ΔΠΔ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βασική του αποστολή (…) ως δικαστήριο ύστατης προσφυγής για την τιμωρία και την αποτροπή των φρικτών εγκλημάτων», διευκρίνισε ο Πράις.

Ήδη το Ισραήλ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κίνηση του al Jazeera.

Το τηλεοπτικό δίκτυο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που παρέδωσε στο ΔΠΔ προσφέρουν «νέες αποδείξεις (εικόνες και βίντεο), που δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ πυροβόλησαν κατευθείαν εναντίον της Σιρίν Αμπού Άκλεχ και των συναδέλφων της» στις 11 Μαΐου.

«Η οικογένειά μου ακόμη δεν γνωρίζει ποιος έριξε τη φονική σφαίρα», κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες από τη Χάγη η Λίνα Αμπού Άκλεχ, ανιψιά της δημοσιογράφου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ αποφασίζει με ανεξάρτητο τρόπο ποιες υποθέσεις θα υποβάλει προς εξέταση στους δικαστές. Αφού εξετάσουν μια υπόθεση, οι δικαστές αποφασίζουν αν ο εισαγγελέας πρέπει ή όχι να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, την οποία ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο εις βάθος έρευνα και πιθανόν να απαγγελθούν κατηγορίες.

Το ΔΠΔ ξεκίνησε το 2021 έρευνα για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στις παλαιστινιακές περιοχές. Όμως το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε εξωτερική έρευνα για τον φόνο της δημοσιογράφου.

«Κανείς δεν θα ερευνήσει τους στρατιώτες μας και κανείς δεν θα μας κάνει ηθικά διδάγματα για τον πόλεμο, κυρίως το Al Jaazeera», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

Την ημέρα που σκοτώθηκε η 51χρονη δημοσιογράφος κάλυπτε τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει έπειτα από μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό της Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπου ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού προσπαθούσε να συλλάβει υπόπτους.

Η Αμπού Άκλεχ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την επιγραφή “PRESS” και κράνος. Η Παλαιστινιακή Αρχή και το al Jazeera αμέσως κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι τη σκότωσε.

Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ότι πυρά στο σημείο όπου βρισκόταν η δημοσιογράφος έριχνε μόνο ο ισραηλινός στρατός. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν «σε πλήρη θέα» και περπατούσαν αργά κατά μήκος ενός άδειου δρόμου.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η Αμπού Άκλεχ να σκοτώθηκε από έναν στρατιώτη, αλλά σίγουρα όχι σκοπίμως.

«Ο ισχυρισμός των ισραηλινών αρχών σύμφωνα με τον οποίο η Σιρίν σκοτώθηκε από λάθος στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών είναι εντελώς αβάσιμος», ανέφερε το al Jazeera, ενώ πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «πυροβόλησαν κατευθείαν» εναντίον των δημοσιογράφων.

Ο Ρόντεϊ Ντίξον, δικηγόρος του τηλεοπτικού δικτύου, εκτίμησε ότι γίνεται «μια απόπειρα πλήρους συγκάλυψης» των συνθηκών θανάτου της Αμπού Άκλεχ από το Ισραήλ.

Πριν τον φόνο της δημοσιογράφου είχε προηγηθεί «μια συστηματική και ευρείας κλίμακας εκστρατεία» από το Ισραήλ εναντίον του al Jazeera, δήλωσε ο Ντίξον, αναφερόμενος στην καταστροφή του κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου στη Γάζα στη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού το 2021.

«Υπάρχει ξεκάθαρα απόπειρα να κλείσει το al Jazeera και να φιμωθεί», τόνισε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ