Φον ντερ Λάιεν: Στόχος η παραγωγή Chips να φτάσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς ως το 2030

«Με τον "Eυρωπαϊκό Nόμο για τα Chips" συνδυάζουμε επενδύσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες για να κάνουμε την Ευρώπη ηγέτη σε αυτήν την τόσο σημαντική αγορά», είπε η φον ντερ Λάιεν

«Έχουμε θέσει ως στόχο η παραγωγή μικροτσίπ, να φτάσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς ως το 2030», δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τoν «Ευρωπαϊκό Νόμο για τα Chips» (EU Chips Act) που προτείνει η Επιτροπή.

Σε μια αγορά που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει «τετραπλασιασμό της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σήμερα η ΕΕ έχει το 9% της παγκόσμιας αγοράς σε αυτόν τον κλάδο.

«Με τον “Eυρωπαϊκό Nόμο για τα Chips” συνδυάζουμε επενδύσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαραίτητες στρατηγικές συνεργασίες για να κάνουμε την Ευρώπη ηγέτη σε αυτήν την τόσο σημαντική αγορά», είπε η φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση, παγκοσμίως, για τα Chips που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας. «Είναι απαραίτητα για τα αγαθά που χρησιμοποιούμε καθημερινά», είπε, αλλά η πανδημία είχε επίπτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού, με αποτέλεσμα η παραγωγή (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι, τόνισε: ο πρώτος είναι βραχυπρόθεσμος και αφορά την αύξηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε μελλοντικές κρίσεις για να μπορεί να αποφεύγει τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο δεύτερος είναι μεσοπρόθεσμος για να καταστεί η Ευρώπη «βιομηχανικός ηγέτης σε αυτή η τη στρατηγική αγορά».

Ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα Chips», θα στηριχθεί με σημαντικές επενδύσεις, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Θα επιτρέψει 15 δις ευρώ επιπλέον δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέχρι το 2030 και 30 δις ευρώ δημόσιες επενδύσεις που έχουν ήδη προγραμματίσει, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του «Horizon Europe», ή μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά θα συνδυαστούν με περαιτέρω μακροπρόθεσμες ιδιωτικές επενδύσεις.Ο «Ευρωπαϊκός Νόμος για τα Chips» θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής:

Πρώτον, στον τομέα της έρευνας, στον οποίο η Ευρώπη είναι ηγέτης παγκοσμίως και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε νέες τεχνολογίες και σε Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δεύτερον, θα δοθεί έμφαση στο μότο: «από το εργαστήριο στο εργοστάσιο», προκειμένου να μεταφραστεί η ευρωπαϊκή αριστεία στην έρευνα σε βιομηχανική καινοτομία και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του εργαστηρίου και της πραγματικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Τρίτον, επενδύσεις σε προηγμένες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής που έχουν τεράστιο αρχικό κόστος. «Προσαρμόζουμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις, υπό αυστηρούς όρους. Αυτό θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, τη δημόσια στήριξη σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής πρώτης κατηγορίας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τέταρτον, χρηματοδότηση μικρότερων καινοτόμων εταιρειών, ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων.

Πέμπτον, οικοδόμηση συνεργασιών με χώρες εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα που παρατηρείται σήμερα. «Καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να είναι απολύτως αυτάρκης. Η Ευρώπη θα εργάζεται πάντα για να διατηρεί ανοιχτές τις παγκόσμιες αγορές και να τις διατηρεί συνδεδεμένες», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Το κλειδί της επιτυχίας μας βρίσκεται στους καινοτόμους της Ευρώπης, στους παγκόσμιας κλάσης ερευνητές μας και στους ανθρώπους που έχουν κάνει την ήπειρό μας να ευημερεί επί δεκαετίες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου ξεκίνησαν όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις και η Ευρώπη μπορεί επίσης να είναι το σπίτι της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ