Φλόριντα – Τυφώνας Ίαν: Απειλητικός για τη ζωή – Οι πλημμύρες έχουν καλύψει πόλεις (Βίντεο)

Τα έντονα φαινόμενα, συνοδευόμενα από σφοδρές καταιγίδες, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το Σαββατοκύριακο

Ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες όλων των εποχών σφυροκοπά τη Φλόριντα, τις τελευταίες ημέρες, με τους ισχυρούς ανέμους να φτάνουν τα 241 χλμ την ώρα και τις βροχές να είναι σφοδρές.

Ο τυφώνας Ίαν κινείται κοντά σε παραλιακά μέρη, έχει χαρακτηριστεί «πολύ μεγάλης επικινδυνότητας, κατηγορίας 4», ενώ δεν απέχει πολύ από την κατηγορία 5 που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα φτάσουν τα 252 χλμ την ώρα.

Το κύμα που έχει ξεσηκωθεί, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, φτάνει μέχρι τα 3,6 μέτρα ύψος, με τις πλημμύρες να αποτελούν απειλή για τη ζωή.

Λόγω του «Ίαν» αναμένεται να πέσουν από 30 έως 45 εκατοστά βροχής στις περιοχές Τάμπα, Ορλάντο και Τζάκσονβιλ.

Πόλη-φάντασμα το Fort Myers Beach καθώς έχει «καλυφθεί» από τις πλημμύρες, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν στο διάβα τους σπίτια.

Σε έκτακτο μήνυμά του για το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον «Ίαν» εξαιρετικά επικίνδυνο.

Την ίδια στιγμή, πάνω από δύο εκατ. κόσμου έχουν επηρεαστεί από τις οδηγίες εκκένωσης.

Σημειώνεται ότι ο «Ίαν» ξεκίνησε ως τροπική καταιγίδα από τα νότια της Φλόριντα, την Τετάρτη το πρωί, ενώ κλιμάκωση αναμένεται την Πέμπτη.

Τα έντονα φαινόμενα, συνοδευόμενα από σφοδρές καταιγίδες, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Στην προειδοποίησή του Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες στις ΗΠΑ τονίζει ότι πρόκειται για ένα απειλητικό για τη ζωή και καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας που εξαπλώνεται, με τις πλημμύρες να επηρεάζουν την κεντρική, νότια και βόρεια Φλόριντα όπως και τα παραλιακά μέρη