Quantcast

Φινλανδία – Σουηδία: Οι fast track διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ – Τι ανταλλάγματα ζητά η Τουρκία για να συμφωνήσει

Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης προς την Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσαν στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ρώσο πρόεδρο γι’ αυτήν τους την απόφαση.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», είπε το Κρεμλίνο.

Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ανέφερε πως ελπίζει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και ότι θα λάβει ισχυρή εντολή.

Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης προς την Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Στα βήματα της Φινλανδίας κινείται και η Σουηδία.

«Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στην συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», επισήμανε η Σουηδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η διαδικασία ένταξης και των δύο σκανδιναβικών χωρών θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σήμερα, ημέρα Δευτέρα, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ τίθεται στη σουηδική Βουλή, με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον να διευκρινίζει ότι οι όροι ένταξης είναι να μην εγκατασταθούν στη χώρα της ούτε πυρηνικά όπλα ούτε νατοϊκές βάσεις.

Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εκτός από την Άγκυρα.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες».

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως τελικά η Τουρκία δεν θα θέσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Είναι εμφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αποκομίσει ανταλλάγματα μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά το άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, επανέφερε ξανά τη ρητορική περί «τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενος στο κουρδικό PKK.

Ταυτόχρονα, ζήτησε την άρση του εμπάργκο εξαγωγής οπλικών συστημάτων όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά από το σύνολο των μελών της Συμμαχίας.