Φινλανδία: Η Τουρκία επικυρώνει το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας Σαούλ Νιινίστο, ο νόμος για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά την άφιξη της, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Σάνα Μαρίν ανακοίνωσε πως η Τουρκία πρόκειται να επικυρώσει την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές.

 

Την Πέμπτη υπεγράφη από τον πρόεδρο της χώρας Σαούλ Νιινίστο, ο νόμος για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε εν μέσω της διαδικασίας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ενημέρωσε ότι θα επικυρώσει την αίτησή μας πριν από τις εκλογές. Επίσης και η Ουγγαρία είπε το ίδιο. Νομίζω η ημερομηνία είναι την επόμενη Δευτέρα, αλλά δεν υπήρξε καμία συζήτηση για τη διαδικασία επικύρωσης» ανέφερε πριν από λίγο η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν κατά την άφιξή της για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας

«Πράσινο φως» από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ενέκρινε το αίτημα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Κατόπιν τούτου, το νομοσχέδιο θα προχωρήσει από την επιτροπή στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι θα επικυρωθεί η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και της Σουηδίας. Αντίστοιχα, η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει το αίτημα της Φινλανδίας τη Δευτέρα.

 

Σε μεταγενέστερο χρόνο η κύρωση του πρωτοκόλλου για τη Σουηδία

Η τουρκική εθνοσυνέλευση θα διαλυθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου. Οι δηλώσεις Ερντογάν ενισχύουν το σενάριο που θέλει την Τουρκία να λέει «ναι» αρχικά στην προσχώρηση της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να απαιτεί επιπλέον μέτρα από τη Σουηδία προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Δύο τούρκοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν χθες Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είναι «πολύ πιθανό» η τουρκική εθνοσυνέλευση να κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τα μέσα Απριλίου.

Προχθές Τρίτη ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον παραδέχθηκε δημοσίως ότι η πιθανότητα να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία μεγεθύνθηκε, μετά τις πρόσφατες συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

 

Από σαράντα κύματα πέρασε το αίτημα των δύο χωρών

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρόβαλε ενστάσεις, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» (σ.σ. Κούρδους των παρατάξεων PKK και YPG).

Ζήτησε δε την έκδοση κατηγορούμενων για «τρομοκρατία». Τον Ιούνιο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.