Quantcast

Φινλανδία: Η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της επίθεσης

Νέα εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι βάζει η Τουρκία, καθώς μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενισχύθηκαν ακόμη πιο πολύ οι φόβοι του Ερντογάν για την κουρδική τρομοκρατία

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αντιμετώπιζαν ήδη την αντίσταση της Τουρκίας με το σκεπτικό ότι δεν πατάνε επαρκώς τις κουρδικές ομάδες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η φονική έκρηξη της 13ης Νοεμβρίου «αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Τουρκία θέλει να εγείρει αυτές τις ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία και αυτό αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο ότι είναι ένα πρόβλημα και στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Xάαβιστο το Σάββατο σε συνέντευξή του. «Είναι μια δυναμική που χρησιμοποιεί η Τουρκία και φυσικά έχει όλα τα δικαιώματα να θέσει αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών μαχητικών ομάδων στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία από αργά το Σάββατο σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς. Κατηγορεί την αυτονομιστική κουρδική οργάνωση PKK, που εδρεύει στο Ιράκ, και τη θυγατρική της στη Συρία, PYD, ότι διέπραξαν την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80 σε έναν δημοφιλή πεζόδρομο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία λέει ότι το PYD είναι απλώς μια προέκταση του PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK έχει αρνηθεί την ευθύνη για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αν και οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι αρκετοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στη συνέχεια παραδέχθηκαν δεσμούς με τους μαχητές.

Οι όροι της Τουρκίας

Η αεροπορική εκστρατεία έρχεται καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη συνεργασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση του PKK και των Κούρδων μαχητών στη Συρία και για την απέλαση των «τρομοκρατών» προτού εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την τρομοκρατία και έχουν δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν τις κουρδικές ομάδες.

Ο Χάαβιστο αντιστάθηκε στην ομαδοποίηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο κουρδικό ζήτημα.

«Η Σουηδία έχει μια πολύ μεγαλύτερη κουρδική μειονότητα» που προέρχεται «από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής και υπό αυτή την έννοια είναι πολιτικά πιο ορατή», δήλωσε στη Μανάμα του Μπαχρέιν, στο περιθώριο της διάσκεψης του IISS για την ασφάλεια.

Ακόμα κι έτσι, η φινλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να ενταχθεί μαζί με τη Σουηδία και μπορεί, αν θέλει, να καθυστερήσει την τελική έγκριση στο κοινοβούλιο της για να περιμένει τη γείτονα.

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τότε που κατέθεσαν προσφορές τον Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, και έκτοτε 28 από τους 30 συμμάχους έχουν επικυρώσει την ένταξή τους, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να είναι οι εναπομείνασες αρνητικές.

«Φυσικά εναπόκειται στις χώρες μέλη που δεν έχουν επικυρώσει με ποια σειρά θα επικυρώσουν και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού», δήλωσε ο Χάαβιστο. «Εμείς, φυσικά, ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία θα επικυρώσουν και οι δύο χώρες ταυτόχρονα».