Σε έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η έρευνα Φινλανδικού Φόρουμ Επιχειρήσεων και Πολιτικής, διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που σηματοδοτεί ριζική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και κάποτε αποτελούσε μέρος της «Ρωσικής Αυτοκρατορίας». Αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της, δέχθηκε εισβολή από τη Σοβιετική Ένωση το 1939, αλλά αντιστάθηκε και δεν ηττήθηκε.
Η χώρα διατήρησε επί δεκαετίες μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών, η οποία περιελάμβανε την αποφυγή της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μεγάλη αλλαγή
Κατά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας το 2021, οι περισσότεροι Φινλανδοί φάνηκε να υποστηρίζουν αυτή τη θέση, καθώς μόνο το 34% υποστήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ- επέφερε αλλαγή θέσεων για τους Φινλανδούς, διπλασιάζοντας σχεδόν την υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Ilkka Haavisto, διευθυντής ερευνών της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν σέβεται την ακεραιότητα των γειτόνων της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε συγκεκριμένα ποια θα ήταν η φρίκη ενός αμυντικού πολέμου στο έδαφος της ίδιας της Φινλανδίας και κατέστησε σαφές ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση μιας χώρας που δεν ανήκει στη Συμμαχία».
Οι απειλές της Ρωσίας
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει απειλήσει τη Φινλανδία σε περίπτωση που αποφασίσει να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε για «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν η Φινλανδία ή η γειτονική της Σουηδία προσπαθήσουν να ενταχθούν.
Ο Φινλανδός πρόεδρος, Sauli Niinistö, δήλωσε την Κυριακή ότι η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συνεπαγόταν «μεγάλο κίνδυνο» κλιμάκωσης στην Ευρώπη, αλλά δήλωσε ότι η χώρα θέλει να βρει τρόπους να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειάς της.