Φινλανδία: Αυτή είναι η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο

Η ΤΡΙΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

Η Σάνα Μάριν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Φινλανδία, μετά την επιλογή της από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Φινλανδίας, οι οποίοι ηγούνται της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, εξέλεξαν σήμερα την 34χρονη υπουργό Μεταφορών Σάνα Μάριν για να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα. Η Σάνα Μάριν θα αναλάβει τα καθήκοντά της την προσεχή εβδομάδα μετά την παραίτηση του Άντι Ρίνε.

Η Μάνιν είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Φινλανδία, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η  34χρονη είναι και η νεότερη ηγέτης στον κόσμο, αφού είναι νεότερη και από τον 35χρονο Ουκρανό Ολέξιι Χόντσαρουκ και τον συνομιλήκό του Βορειοκρεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως επίσης και από τη 39χρονη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντεν.

Ο 57χρονος Ρινέ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.

Το Κόμμα του Κέντρου κατέκρινε τον Ρίνε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την απεργία αυτή, η οποία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά διευθετηθεί.

Επίσης, ο φινλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει ακόμα μία πρωτιά οι ηγέτες και των πέντε συμμετεχόντων κομμάτων είναι επίσης γυναίκες και όλες κάτω των 35.