Financial Times: Ο Τζόνσον ήθελε να στέλνει τους αιτούντες άσυλο σε ηφαιστειογενή νησιά -6.400 χλμ μακριά από τη Βρετανία

Οι σκέψεις της Βρετανίας για τους πρόσφυγες που «ναυάγησαν»

Η Βρετανία εξέταζε ένα σχέδιο να στέλνει τους αιτούντες άσυλο σε απόσταση 6.400 χλμ από τη χώρα και να τους στεγάζει σε κέντρα κράτησης στα απομακρυσμένα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη της στον Ατλαντικό.

 

Η ιδέα, η οποία χαρακτηρίστηκε ‘γελοία από τους αντιπάλους της και εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Οι σκέψεις της Βρετανίας για τους πρόσφυγες που «ναυάγησαν»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εσωτερικών αναζήτησε εγκαταστάσεις για τη στέγαση μεταναστών στα ηφαιστειογενή νησιά Ασενσιόν και Αγία Ελένη έχοντας εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν άλλες χώρες ζητήματα παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ απέρριψε το σχέδιο αφού συμβουλεύτηκε αξιωματούχους σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα που αφορούσαν την μεταφορά των αιτούντων άσυλο στα νησιά αυτά, γράφει η FT.

 

Αυτή η γελοία ιδέα είναι απάνθρωπη, εντελώς ανεφάρμοστη και υπερβολικά δαπανηρή, έγραψε στο Twitter ο Νικ Τόμας-Σάιμοντς, ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει, αλλά η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίον η Βρετανία έχει παράδοση στην παροχή ασύλου σε όσους έχουν ανάγκη προστασίας.

Όπως έχουν πει οι υπουργοί σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις της πολιτικής και των νόμων μας σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να παρέχουμε προστασία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα να εμποδίζουμε την εκμετάλλευση του συστήματος και την εγκληματικότητα που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

 

Αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στην Βρετανία
Φέτος έχει υπάρξει αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στη Βρετανία και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης περίπου 1.500 άνθρωποι διέσχισαν την Μάγχη μέσα σε φουσκωτά και μικρές βάρκες μόνο τον Αύγουστο.

 

Συνολικά, υπήρξαν περισσότερες από 32.000 αιτήσεις για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ιδέα αποτελεί απόδειξη της επιρροής που έχει ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, ο οποίος στις αρχές του μήνα διορίστηκε εμπορικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η Αυστραλία έχει χρησιμοποιήσει υπεράκτια κέντρα κράτησης στα νησιά του Ειρηνικού, Ναουρού, και στο Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα. Η πολιτική της Αυστραλίας και η διαχείριση των κέντρων κράτησης έχουν επανειλημμένως δεχτεί επικρίσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και από οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αιτούντες άσυλο που περισυλλέγονται από τη θάλασσα και μεταφέρονται σε καταυλισμούς δεν δικαιούνται να εγκατασταθούν στην Αυστραλία, ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι έχουν καθεστώς πρόσφυγα.