Φιλιππίνες – Μαίνεται η κακοκαιρία «Μέγκι»: Τους 59 έφτασαν οι νεκροί

Τα περισσότερα σπίτια βυθίστηκαν κυριολεκτικά στη θάλασσα από μια τεράστια κατολίσθηση

Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις τεράστιες κατολισθήσεις που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Μέγκι στις κεντρικές Φιλιππίνες.

 

 

Στο ενδιάμεσο, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα να σκάβουν με εκσκαφείς ή ακόμη και με γυμνά χέρια για να εντοπίσουν θύματα στα χωριά που βυθίστηκαν στη λάσπη.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πίλαρ, ένα παραλιακό χωριό περίπου 400 κατοίκων στην κεντρική επαρχία Λέιτε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Βυθίστηκαν τα σπίτια

Τα περισσότερα σπίτια βυθίστηκαν κυριολεκτικά στη θάλασσα από μια τεράστια κατολίσθηση.

Η 22χρονη Άρα Μάε Κανούτο βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειάς της στο Πίλαρ όταν άκουσε έναν θόρυβο “όπως αυτός που κάνει το ελικόπτερο”. Προσπάθησε να διαφύγει, αλλά παγιδεύτηκε από τα λασπωμένα νερά και παραλίγο να πνιγεί.

“Τα αυτιά και η μύτη μου είχαν γεμίσει λάσπη”, διηγήθηκε στο AFP τηλεφωνικώς από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. Ο πατέρας της έχασε τη ζωή του και η μητέρα της αγνοείται.

Φτάνοντας με πλοίο στο Πίλαρ, καθώς οι οδικοί άξονες έχουν αποκλειστεί, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απομακρύνουν περίπου πενήντα επιζώντες προς την γειτονική πόλη Αμπουγιόγκ.

Όταν έφτασε το πλοίο τους, οι διασώστες έσπευσαν να φροντίσουν τις πληγές των τραυματιών και να τους τυλίξουν σε κουβέρτες επιβίωσης.

«Μου έχει ραγίσει την καρδιά»

“Η καταστροφή αυτή μου έχει ραγίσει την καρδιά”, γράφει στο Facebook ο Λέμουελ Τζιν Τράγια, ο δήμαρχος της Αμπουγιόγκ, στην οποία βρίσκεται το Πίλαρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χωριό αυτό “καταστράφηκε τελείως”.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους –τουλάχιστον 48, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές– βρίσκονται γύρω από την πόλη Μπέιμπεϊ, επίσης στην επαρχία Λέιτε. Πολλά αγροτικά χωριά του τομέα θάφτηκαν ξαφνικά κάτω από τα ποτάμια κόκκινης λάσπης που κυλούσαν από τους λόφους.

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους, οι οποίες είχαν διακοπεί χθες όταν βράδιασε, ξανάρχισαν σήμερα την αυγή, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού ή ακόμη και με γυμνά χέρια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε στα σωστικά συνεργεία να αποκτήσουν πρόσβαση στις ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο.

“Μας είπαν να είμαστε σε επιφυλακή επειδή πλησίαζε καταιγίδα, αλλά δεν μας είπαν ευθέως να εκκενώσουμε την περιοχή”, διηγήθηκε η Λοντερίκα Πορτάρκος, μια αγρότισσα στο χωριό Μπούνγκα, η οποία έχασε 17 μέλη της οικογένειάς της, όπως και έναν φίλο από την καταστροφή.

Εν μέσω μιας αφόρητης μυρωδιάς θανάτου που επιτείνεται από την υγρασία και τη ζέστη, η 47χρονη Πορτάρκος οδηγεί έναν εκσκαφέα προς το μέρος στο οποίο είχε δει τρία πτώματα βυθισμένα στη λάσπη.

“Οι γονείς μας που πέθαναν βρίσκονται στο νεκροτομείο, αλλά δεν έχουμε χρόνο για να οργανώσουμε την κηδεία τους”, λόγω της κατάστασης αποσύνθεσης των πτωμάτων, είπε.

Η τροπική καταιγίδα Μέγκι προκάλεσε επίσης τον θάνατο τριών ανθρώπων στην επαρχία Νέγκρος Οριένταλ, στις κεντρικές Φιλιππίνες, και άλλων τριών στο νότιο νησί Μιντανάο, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Ο στρατός των Φιλιππίνων μαζί με το λιμενικό, την πυροσβεστική και την αστυνομία μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Πώς είναι γνωστή στις Φιλιππίνες η κακοκαιρία

Η Μέγκι, γνωστή στις Φιλιππίνες με το τοπικό όνομα Άγκατον, είναι η πρώτη μεγάλη τροπική καταιγίδα που πλήττει φέτος τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συχνά φυσικές καταστροφές.

Αυτή απέκλεισε επίσης χιλιάδες ταξιδιώτες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα των καθολικών, η οποία είναι παραδοσιακά μια από τις σημαντικότερες ταξιδιωτικές περιόδους για τους Φιλιππινέζους.

Καθώς ο πλανήτης πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πλήττονται κατά μέσον όρο από 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο τυφώνας Ράι είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 400 ανθρώπων και είχε αφήσει άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ είχε προκαλέσει καταστροφές σε μεγάλο μέρος της χώρας. Προηγουμένως, το 2013, ο τυφώνας Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει ποτέ τη Γη, υπολογίζεται ότι άφησε πίσω του περισσότερους από 7.300 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ