Τα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία εντείνονται ενόψει των εκλογών του 2023, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro με αφορμή τη σημερινή δίκη της Τουρκάλας φεμινίστριας Φιντάμ Ατασελίμ η οποία κατηγορείται για «δραστηριότητες αντίθετες με το νόμο και τα χρηστά ήθη» και ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την οικογενειακή δομή, με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».
Σε δηλώσεις της προς τη γαλλική εφημερίδα η Ατασελίμ αναφέρει ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία κάνει ένα νέο βήμα στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία απέχει πολύ από το να περιορίζεται στο φεμινιστικό κίνημα. Κατά την ίδια, υπάρχει ξεκάθαρα η αίσθηση της πίεσης που αυξάνεται, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Φέρνει δε ως παράδειγμα τις δίκες και καταδίκες των τελευταίων δύο μηνών.
Σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο Τάρεκ Μπεγιάν υπεύθυνος εκστρατείας στη Διεθνή Αμνηστία, καταγγέλλει μια στρατηγική «ποινικοποίησης», στο επίκεντρο της οποίας υπάρχει η δικαιοσύνη και οι δικαστές, ιδίως μετά την υιοθέτηση το 2017 του «υπερπροεδρικού» καθεστώτος, ενώ ο Ερέν Εσκίν δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνει ότι «η δικαιοσύνη δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη στην Τουρκία».
Ο Γκαρό Μπαϊλάν, βουλευτής του κόμματος HDP, τονίζει επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να αποκλείσει το κόμμα του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι χθες η τουρκική αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, καθώς συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί. Οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση για την κυριαρχία του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος, έχει εξισώσει τους διαδηλωτές με τους Κούρδους μαχητές και όσους κατηγορούνται για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Καβαλά, σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, κρίνοντάς τα ένοχα για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ