Quantcast

«Φαύλος κύκλος» η στρατηγική του Σι στην Κίνα – Η αδιαλλαξία του Πεκίνου έφερε πρωτοφανή επεισόδια

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε σήμερα

Η ραγδαία αύξηση -για τα δεδομένα της Κίνας– αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού επανέφεραν την πάγια τακτική του Πεκίνου για τη διαχείριση της πανδημίας.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, το Πεκίνο εφαρμόζει την πολιτική «μηδενικής ανοχής»  για την εφαρμογή της «πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων» της COVID.

Ωστόσο, έως τώρα, η πολιτική του Σι Τζινπίνγκ εξελίσσεται σε φαύλο κύκλο, καθώς το κύμα της πολιτικής ανυπακοής είναι πρωτοφανές στην ηπειρωτική Κίνα, με την απογοήτευση να αυξάνεται και τα επεισόδια να τείνουν να γίνουν κανόνας σε ορισμένες περιοχές.

Μαίνονται οι διαδηλώσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν στη Σανγκάη καθώς οι διαμαρτυρίες για τους αυστηρούς περιορισμούς Covid της Κίνας φούντωσαν για ακόμη μια ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, στη μεγαλύτερη δοκιμασία για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που εξασφάλισε μια ιστορική τρίτη θητεία στην εξουσία. Το κύμα της πολιτικής ανυπακοής είναι πρωτοφανές στην ηπειρωτική Κίνα την τελευταία δεκαετία, καθώς η απογοήτευση αυξάνεται για την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων Covid» του Σι σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία. Οι διαμαρτυρίες, που τις προκάλεσε μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο δυτικό τμήμα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, εξαπλώθηκαν την Κυριακή σε πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, το Τσενγκντού και η Γουχάν.

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊου 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Κίνα ανέφερε νέο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19, με 40.347 μολύνσεις, κάτι που καθιστά δύσκολη την υπαναχώρηση του Πεκίνου.

Οι πόλεις Γκουανγκτζού και Τσονγκίνγκ, με χιλιάδες κρούσματα, αγωνίζονται να τα περιορίσουν. Εκατοντάδες κρούσματα καταγράφηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν απότομα καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο των διαδηλώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Πεκίνο, δύο ομάδες διαδηλωτών, συνολικά τουλάχιστον 1.000 άτομα, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του 3ου περιφερειακού δρόμου της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Λιάνγκμα, αρνούμενοι να διαλυθούν.

Την Κυριακή στη Σανγκάη, η αστυνομία είχε ισχυρή παρουσία. «Απλώς θέλουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας», είπε ένας 26χρονος διαδηλωτής στη Σαγκάη που αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Οι άνθρωποι εδώ δεν είναι βίαιοι, αλλά η αστυνομία τους συλλαμβάνει χωρίς λόγο. Προσπάθησαν να με συλλάβουν, αλλά οι άνθρωποι γύρω μου μού άρπαξαν τα χέρια και με τράβηξαν πίσω για να μπορέσω να ξεφύγω» πρόσθεσε.

Το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σανγκάης. Κάποιοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία που επιχείρησε να τους διαλύσει. Οι άνθρωποι κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού ως έκφραση διαμαρτυρίας. Το Σάββατο, ο κόσμος στη Σαγκάη φώναζε «Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!».

Στην κεντρική πόλη της Γουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκατοντάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, σπάζοντας μεταλλικά οδοφράγματα, αναποδογυρίζοντας σκηνές όπου γίνονταν τεστ για Covid και απαιτώντας να σταματήσουν τα lockdown. Άλλη πόλη που έχει δει διαδηλώσεις είναι η Λανζού στα βορειοδυτικά.

Οι εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες είναι σπάνιες στην Κίνα, όπου το περιθώριο διαφωνίας έχει σχεδόν εξαλειφθεί υπό τον Σι, αναγκάζοντας τους πολίτες κυρίως να εκφράζουν την απογοήτευσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παίζουν «τη γάτα με το ποντίκι» με τους λογοκριτές.

Η Κίνα επιμένει στην πολιτική του Σι για «μηδενικά κρούσματα Covid», ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς. Αν και είναι χαμηλοί με βάση τα παγκόσμια πρότυπα, οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Κίνα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ εδώ και μέρες, με σχεδόν 40.000 νέες μολύνσεις το Σάββατο, προκαλώντας ακόμη περισσότερα lockdown σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Το Πεκίνο έχει υπερασπιστεί την πολιτική ως «σωτήρια και απαραίτητη» για την αποφυγή της κατάρρευσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η απογοήτευση είναι διάχυτη, λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο Σι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στο «τιμόνι» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και μεγάλο μέρος της οργής στρέφεται στον ηγέτη της Κίνας. Σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας διαδηλωτής κατηγόρησε τον Σι ότι κλείδωσε τους ανθρώπους και τους περιόρισε στα σπίτια τους. «Ο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί, το Κομμουνιστικό Κόμμα να παραιτηθεί», λέει στην ανάρτηση που έχει κοινοποιηθεί ευρέως.

Πάντως, ο Νταν Μάτινγκλι, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ δηλώνει ότι η αναταραχή απέχει πολύ από αυτή που παρατηρήθηκε το 1989, όταν οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν. Πρόσθεσε ότι όσο ο Σι έχει την ελίτ της Κίνας και τον στρατό στο πλευρό του, δεν θα αντιμετώπιζε κανένα σημαντικό κίνδυνο για την εξουσία του.

Η σύλληψη του Βρετανού δημοσιογράφου

Το βράδυ της Κυριακής, το BBC ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του, ο Εντ Λόρενς, ο οποίος είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι «χτύπησε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία» ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να τον σέρνουν στο έδαφος με χειροπέδες, ενώ σε άλλο βίντεο τον είδαν να λέει: «Καλέστε το προξενείο τώρα».

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, ο Λόρενς συνελήφθη… «για το καλό του» επειδή κινδύνευε να κολλήσει COVID από το πλήθος, αλλά το BBC είπε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχο» για το πώς του συμπεριφέρθηκαν οι αρχές, προσθέτοντας ότι κρατήθηκε για αρκετές ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι ο Λόρενς δεν δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και ότι η δήλωση του BBC «δεν αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη».

«Η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής»

Η Κίνα ανακοίνωσε πάντως ότι «η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής». Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».

«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.