Αίσθηση προκαλεί η κίνηση του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ να ξοδέψει (576.000 λίρες) περίπου 690.000 ευρώ για ανακαινίσεις γραφείων. Σύμφωνα με τον Guardian o Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, ξόδεψε 486.011 ευρώ για ένα υπερσύγχρονο γραφείο και 134.774 ευρώ για το «εκθετήριο» στον 15ο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Το showroom που ο Βίλαντ ισχυρίστηκε ότι ήταν μια αίθουσα συσκέψεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε στο κοινοβούλιο, είναι εξοπλισμένο με συστήματα πληροφορικής κορυφαίας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων αντιγραφής 42.722 ευρώ και σύστημα τηλεδιάσκεψης 26.482 ευρώ.
Ο ευρωβουλευτής επιβλέπει την εσωτερική διαχείριση των κτιρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δοκίμαζε μια νέα οργάνωση γραφείου που ονόμασε «εργαστήριο ιδεών» για να δει ποια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να επεκταθούν και στα 705 μέλη.
«Το ίδρυμα θα είναι σε θέση να ενεργεί με οικονομικά υπεύθυνο τρόπο, καθώς χαρακτηριστικά που αρχικά θα μπορούσαν να φαίνονται χρήσιμα, αλλά κατά τη διάρκεια των δοκιμών θα αποκλείονταν, δεν θα αποκτώνται από το ίδρυμα», αναφέρει μια εσωτερική έκθεση που συντάχθηκε από ανώτερα στελέχη.
Όπως είναι λογικό η ανακαίνιση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο Βίλαντ ξόδεψε σχεδόν 35.000 ευρώ για την κατεδάφιση του υπάρχοντος χώρου, αποσυναρμολόγηση δύο λουτρών, σωλήνων και συστημάτων εξαερισμού, καθώς και περβάζια παραθύρων, χωρίσματα και ψευδοροφές.
Το νέο του γραφείο εξοπλίστηκε με πόρτες κατά παραγγελία κόστους 25.000 ευρώ, ξεχωριστή συρόμενη πόρτα 14.810 ευρώ και εντοιχισμένα έπιπλα αξίας 57.948 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής κουζίνας με ηλεκτρικές συσκευές. Μέσα στο γραφείο, τα χωρίσματα με κόστος 33.619 ευρώ αλλάζουν από ημιδιαφανή σε αδιαφανή με το πάτημα ενός διακόπτη. Οι πόρτες σφραγίζονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές κόστους 10.968 ευρώ.
Μιλώντας στον Guardian, ο Ράινερ Βίλαντ είπε ότι το έργο θα εξοικονομήσει χρήματα από τους φορολογούμενους. «Πρόκειται για ένα εργαστήριο ιδεών όπου δοκιμάζουμε ιδέες, είτε είναι χρήσιμες, είτε χρησιμοποιήσιμες – και θέλουμε να σκεφτόμαστε απροσδόκητα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η δοκιμή κοστίζει χρήματα, ωστόσο και η μη δοκιμή κοστίζει επίσης χρήματα και μερικές φορές ακόμη περισσότερο».