Quantcast

Ευρώπη – Ξηρασία: Εμφανίστηκαν οι «πέτρες της πείνας» από το 1600 μ.Χ. με τα ανατριχιαστικά προειδοποιητικά μηνύματα

Μια τέτοια πέτρα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα, ο οποίος ξεκινά από την Τσεχική Δημοκρατία και διέρχεται από τη Γερμανία

Μια πρωτόγνωρη ξηρασία συρρικνώνει τα ποτάμια σε όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας πέτρες που σκαλίστηκαν πριν από αιώνες για να προειδοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

 

Η Miami Herald αναφέρει στο Insider ότι οι ντόπιοι δήλωσαν ότι οι ογκόλιθοι αιώνων, γνωστοί ως «πέτρες της πείνας», επανεμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ποτάμια στην Ευρώπη στέρεψαν λόγω των συνθηκών ξηρασίας.

Μια τέτοια πέτρα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα, ο οποίος ξεκινά από την Τσεχική Δημοκρατία και διέρχεται από τη Γερμανία.

Ο ογκόλιθος χρονολογείται από το 1616 και είναι χαραγμένος με μια προειδοποίηση στα γερμανικά: «Wenn du mich seehst, dann weine» – «Αν με δεις, τότε κλάψε».

Σε μια μελέτη του 2013, μια ομάδα Τσέχων ερευνητών έγραψε ότι αυτοί οι ογκόλιθοι είναι «σμιλεμένοι με τα χρόνια των κακουχιών ενώ πάνω υπάρχουν και τα αρχικά των συγγραφέων που χάθηκαν στην ιστορία», προσθέτοντας ότι οι «βασικές επιγραφές προειδοποιούν για τις συνέπειες της ξηρασίας».

Σύμφωνα με την ειδικά αυτά  τα «υδρολογικά ορόσημα» εμφανίστηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2018.

Ωστόσο η ξηρασία που βιώνει η Ευρώπη φέτος θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με τον Andrea Toreti, ανώτερο ερευνητή στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Αυγούστου, ο Toreti δήλωσε ότι κανένα άλλο γεγονός τα τελευταία 500 χρόνια δεν ήταν «παρόμοια με την ξηρασία του 2018. Ωστόσο αυτή η χρονιά, νομίζω, είναι χειρότερη», ανέφερε το Euronews. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος να συνεχιστούν οι συνθήκες ξηρασίας» κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Κλιματική αλλαγή και ξηρασία

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνδέει τις συχνότερες και εντονότερες ξηρασίες με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί αλλαγές στις βροχοπτώσεις και ενισχύει την εξάτμιση. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, το 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας, που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα υγρασίας στο έδαφος.