Ευρώπη: Φόβοι για άλλο ένα καλοκαίρι με έντονη ξηρασία

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη διαπίστωση ερευνητών της ΕΕ ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών

Οι υδάτινοι πόροι στην Ευρώπη εξαντλούνται ολοένα και περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης με τον υδράργυρο να σπάει τα κοντέρ σε περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου την άνοιξη μετά τις λίαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα, όταν ξέμειναν από χιόνι τα χιονοδρομικά κέντρα και μειώθηκε αισθητά η στάθμη ποταμών.

 

Η στάθμη σε ταμιευτήρες υδάτων σε χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται στη διάρκεια σφοδρών κυμάτων καύσωνα το καλοκαίρι, απειλώντας τις καλλιέργειες, ενώ η λειψυδρία έχει πυροδοτήσει προβλήματα και σε άλλες χώρες της νότιες Ευρώπης με διαμαρτυρίες να έχουν ξεσπάσει για την έλλειψη νερού στη Γαλλία και την Ισπανία.

 

Τι έδειξαν δορυφορικά δεδομένα για την ξηρασία στην Ευρώπη

Δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσαν στις αρχές του χρόνου ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία αποκάλυψαν ότι η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, από εκείνη που ανέμεναν.

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη διαπίστωση ερευνητών της ΕΕ ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών και η έντονη ξηρασία ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις η χειρότερη που έπληξε τους τελευταίους πέντε αιώνες τουλάχιστον τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως τόνισαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Γκρατς στο CNBC η Ευρώπη υποφέρει εδώ και πέντε χρόνια – από το 2018 – από μια σοβαρή ξηρασία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν ιδιαίτερα σαφείς πέρυσι, όταν η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων προκάλεσε καταστροφές στην παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, με πολλά υδρόβια είδη να χάνουν τους οικότοπούς τους.

 

Κι όλα αυτά ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι με πολλούς να φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Ευρώπη.