Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εξέδωσε τρία ψηφίσματα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αφορούν το Μαρόκο, τη Ρωσία και τη Σρι Λάνκα

Κατά τη χθεσινή απογευματινή συζήτηση της ολομέλειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τρία ψηφίσματα σχετικά με ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στο Μαρόκο, τη Ρωσία και τη Σρι Λάνκα.

 

 

Και τα τρία ψηφίσματα πυροδότησαν έντονη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές να παίρνουν το λόγο και να παρατηρούν ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ πρέπει να προωθήσει και να προασπίσει τις αξίες που διέπουν τα κράτη μέλη και την Ένωση συνολικά. Αναφερόμενοι στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές σημείωσαν η προάσπισή τους να γίνει διεθνής υπόθεση με πρωτοβουλία της ΕΕ.

 

 

Το Μαρόκο υπεύθυνο για εργαλειοποίηση μεταναστευτικού ρεύματος προς την ΕΕ

 

Σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας, χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να μεταφερθούν παράτυπα στην ισπανική επικράτεια. Οι ισπανικές αρχές με τη συμβολή και των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων επιχείρησαν να ανακόψουν το μεταναστευτικό κύμα.

 

Το ψήφισμα αναφέρει ότι με πρωτοβουλία των μαροκινών αρχών χαλάρωσαν εσκεμμένα οι έλεγχοι στα σύνορά με την πόλη της Θέουτα, η οποία βρίσκεται στη Β. Αφρική και αποτελεί μέρος της ισπανικής επικράτειας. Η κίνηση αυτή οδήγησε στη συρροή χιλιάδων, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, στα ισπανικά σύνορα. Οι περισσότεροι εξ αυτών επέστρεψαν στο Μαρόκο με πρωτοβουλία των ισπανικών αρχών.

 

 

Δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις σε έντονο ύφος στο ευρωκοινοβούλιο με πολλούς βουλευτές να καταδικάζουν την πολιτική του Μαρόκου αλλά και κάποιους να κατηγορούν την ισπανική κυβέρνηση για απάνθρωπη συμπεριφορά. Το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε ότι αυτή η κρίση προκλήθηκε με ευθύνη του Μαρόκου λόγω των διπλωματικών εντάσεων της αφρικανικής χώρας με την Ισπανία, που δεν αφορούν την μετανάστευση αλλά την απόφαση των ισπανικών αρχών να δεχτούν να περιθάλψουν τον Μπραχίμ Γκάλι, ηγέτη του κινήματος για την απελευθέρωση των Σαχράουι στη Δυτική Σαχάρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες πηγές εκτιμούν ότι η μαροκινή κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ισπανία και μέσω αυτής στην ΕΕ για να διεκδικήσει γενναία χρηματοδότηση για τη διαχείριση και προστασία των συνόρων μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, δηλαδή σύνορα της ΕΕ. Η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει και παλιότερα τις μαροκινές αρχές ώστε να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων.

 

 

Με 397 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 196 αποχές το ψήφισμα πέρασε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου

 

 

«Πυρά» του Ευρωκοινοβουλίου προς τη Ρωσία

 

Σε δεύτερο ψήφισμα, που συζήτησαν και ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν τον πρώην αρχηγό της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Ανοιχτή Ρωσία», Αντρέι Πιβοβάροφ, οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία παραβίασης του νόμου για τις λεγόμενες «ανεπιθύμητες οργανώσεις». Καλούν μάλιστα τη Ρωσία να καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο που εμποδίζει τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων και πολιτικών ομάδων, με την κατηγορία των ανεπιθύμητων. Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται το αίτημα για άρση της απόφασης των ρωσικών αρχών να εντάξουν τρεις γερμανικές ΜΚΟ, καθώς και άλλες ξένες οργανώσεις στην κατηγορία των ανεπιθύμητων οργανώσεων, φτάνοντας τις 34 στο σύνολο.

 

 

Η ψηφοφορία στο παραπάνω ψήφισμα ήταν η εξής: 564 υπέρ, 61 κατά, 37 αποχές.

 

 

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος στη Σρι Λάνκα, πρόσχημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Το Κοινοβούλιο εξέφρασε τη ανησυχία του για την επαναλαμβανόμενη και συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σρι Λάνκα. Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υπάρχει εκτενής αναφορά σχετικά με την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πρόληψη της τρομοκρατίας, ο οποίος παρέχει στην αστυνομία ευρείες εξουσίες για έρευνα, συλλήψεις και κράτηση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε βάσιμους ισχυρισμούς για την ύπαρξη βασανιστηρίων, ακόμα και περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

 

 

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να ακολουθήσει της διεθνείς πρακτικές σε σχέση με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και την εφαρμογή της. Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να πιέσει την Σρι Λάνκα να σεβαστεί και να υιοθετήσει τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα προς τρίτες χώρες, στα οποία η Σρι Λάνκα συμμετέχει.

 

Η ευρωβουλή κατέληξε σε ψηφοφορία με συντριπτική πλειοψηφία 628 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 40 αποχές