Quantcast

Ευρωπαϊκή ασπίδα για την Κύπρο: Καταπέλτης για την Τουρκία η Έκθεση της Κομισιόν – Αυξημένο ενδιαφέρον της Αγγλίας

Το «κλίμα» που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. για την Τουρκία μετά τις διαπιστωμένες παρανομίες της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου «σκοτεινιάζει» τον ορίζοντα στην προοπτική του σχεδίου αναβάθμισης των σχέσεων με την Ε.Ε. - Τουρκίας

Η Αγκυρα καλλιεργεί συστηματικά ένα κλίμα διαρκούς έντασης με την Ελλάδα και παραλλήλως πολιτεύεται προκλητικά απέναντι στη διεθνή κοινότητα με τα «έργα» που προωθεί στα Βαρώσια. Είναι πλέον φανερό ότι η Τουρκία αγνοεί βάσει σχεδίου τον ΟΗΕ και στόχο έχει να πείσει τη Δύση ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι μόνο αυτή που η Αγκυρα θα επιλέξει.

Και αυτό σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά στον «λογαριασμό» της αδιαφορεί για το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξαιτίας αυτών, η πορεία των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας δεν μπορεί να είναι στο εξής απαλλαγμένη από προβλήματα που θα εμποδίζουν μια θετική εξέλιξή της. Τώρα, η Ενωση οδηγείται εκ των πραγμάτων στην ανάγκη για μια καθαρή τοποθέτησή της στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επιθετική συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι σε δύο χώρες μέλη της Ενωσης αγγίζει πλέον τα όρια ανοχής των Βρυξελλών προς την Τουρκία.

Φαίνεται πλέον ότι η «ώρα της αλήθειας» πλησιάζει. Ετσι, έρχεται τώρα και η υπόθεση της Κύπρου στο προσκήνιο της Ενωσης, που δεν μπορεί πλέον να παρακάμπτει το γεγονός ότι μια χώρα της Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία, υφίσταται αυθαίρετες και διεθνώς παράνομες δράσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη, με στρατηγική που υπονομεύει ευθέως και τις διεθνείς προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού.

Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση (με ευθύνη της Γερμανίας), που «στοίχισε» στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι Βρυξέλλες έκαναν προ ημερών την πρώτη κίνηση, που στόχο έχει να υποχρεωθεί η Αγκυρα να λογοδοτήσει στην Ε.Ε. για τις δράσεις της στα Βαρώσια και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο σοβαρών κυρώσεων με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Κορυφής) του Δεκεμβρίου.

Καταπέλτης η έκθεση της Κομισιόν για τις παρανομίες της Τουρκίας στην Αμμώχοστο

Η επτασέλιδη απόρρητη έκθεση των υπηρεσιών της Κομισιόν που βγήκε στο φως της δημοσιότητας προ ημερών -και πρόκειται να προωθηθεί στις ηγεσίες της Ε.Ε.- είναι «καταπέλτης» για τις παρανομίες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και γενικότερα για τις πολιτικές της Αγκυρας στο νησί.

Στο έγγραφο υπάρχουν λεπτομερειακές αναφορές στις αυθαιρεσίες και στα έργα της Τουρκίας και προβλέπεται μάλιστα ότι η γείτων θα αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις και θα προωθήσει σταδιακά τη στρατηγική της στο νησί. Τα έργα της εκτελούνται με την καθοδήγηση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας μέσω της τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα, η οποία μεταφέρει τις οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Τονίζεται, επίσης, ότι η μονομερής τουρκική ενέργεια εμποδίζει τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να βρει λύση στο Κυπριακό.

Η δύναμη αυτού του κειμένου, που σε επόμενη φάση θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), για να καταλήξει μέσω των υπουργών Εξωτερικών στις ηγεσίες, προδιαγράφει την απόφαση της Ε.Ε. να μην αφήσει πλέον ακάλυπτη απέναντι στην Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία και να φέρει την Αγκυρα υπό την απειλή κυρώσεων «στο σκαμνί».

Εχει σημασία ότι το «κλίμα» που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. για την Τουρκία μετά τις διαπιστωμένες παρανομίες της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου «σκοτεινιάζει» τον ορίζοντα στην προοπτική του σχεδίου αναβάθμισης των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, που θερμά υποστήριζε η καγκελάριος Μέρκελ. Η «ειδική σχέση» των Ευρωπαίων με την Τουρκία είναι πλέον μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Και καθώς λέγεται στα διπλωματικά παρασκήνια, εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι στο εξής δεν μπορεί να απουσιάζει η Ε.Ε. από τις εξελίξεις του Κυπριακού, καθώς οι συζητήσεις για λύση του προβλήματος συνδέονται αναπόφευκτα με τις εφαρμογές του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στο νησί.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να κρατά θέση απλού «παρατηρητή» της τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο. Και άλλωστε, η στάση της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμμαχία της με τη Λευκωσία και την Αθήνα υπογραμμίζει το αναπόφευκτο της ευρωπαϊκής «εμπλοκής» σε αυτή την περιοχή. Πέραν αυτού, η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η Ε.Ε. απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις διεθνείς παρανομίες της Τουρκίας θα δοκιμάσει την πολιτική δύναμη και το κύρος της, που σήμερα αμφισβητείται ζωηρά στο διεθνές επίπεδο.

Εως τώρα, οι άτολμες και «πλαδαρές» αποφάσεις της για την επιβολή «κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας, που δεν ενεργοποιήθηκαν, αποθράσυναν την Αγκυρα και εξέθεσαν άσχημα την Ε.Ε. Σημειώνεται από τις ίδιες πηγές ότι παραλλήλως είναι αυξημένο το ενδιαφέρον του Λονδίνου για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο, όπου το μέλλον της κυρίαρχης βρετανικής στρατιωτικής βάσης συναρτάται με κάθε σχέδιο λύσης του Κυπριακού και τώρα με την εμμονή της Αγκυρας για δύο ξεχωριστά, ίσης κυριαρχίας κράτη. Επιπλέον, λέγεται στα διπλωματικά παρασκήνια ότι το Φόρεϊν Οφις δεν φαίνεται να «εμπιστεύεται» την Αγκυρα όσο παλαιότερα στο Κυπριακό και η βρετανική διπλωματία έχει τους προβληματισμούς της με τις ισλαμικές πολιτικές του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Και γι’ αυτό είχε ενδιαφέρον η συζήτηση την οποία έκανε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες με την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας στο Λονδίνο.