«Εξοστρακίζουν» τη βασίλισσα Ελισάβετ τα Μπαρμπέιντος – Προς κατάργηση η μοναρχία

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Τα Μπαρμπέιντος ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσύρουν τη βασίλισσα Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας από τη θέση του αρχηγού του κράτους και να μετεξελιχθούν σε δημοκρατία.

«Ο καιρός ήρθε για να αποχωριστούμε το αποικιακό παρελθόν μας», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κράτους της Καραϊβικής. Ο στόχος είναι η διαδικασία απεμπόλησης της μοναρχίας να ολοκληρωθεί ως την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας των Μπαρμπέιντος από τη Βρετανία, τον Νοέμβριο του 2021. Στην ομιλία της, η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος, Μία Μότλεϊ, είπε πως ο λαός της χώρας ζητούσε από καιρό αυτή την αλλαγή.
«Αυτή είναι η ανώτατη δήλωση εμπιστοσύνης σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε», συνέχισε η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρκέστηκε να δηλώσει πως το ζήτημα αφορά την κυβέρνηση και τον λαό των Μπαρμπέιντος.

Πηγή από το παλάτι σημείωσε στο BBC πως η ιδέα της πλήρους αποδέσμευσης του κράτους δεν ήρθε ξαφνικά και πως αναφέρθηκε και συζητήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Οι ανακοινώσεις έγιναν στα πλαίσια της ομιλίας του θρόνου, κατά την οποία περιγράφονται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και όσα σκοπεύουν να υλοποιήσουν στο άμεσο μέλλον.

Συζητήσεις για εγκαθίδρυση δημοκρατίας εδώ και δεκαετίες
Μια επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς της Μοναρχίας είχε προταθεί για τα Μπαρμπέιντος από το 1998. Ακόμη και ο προκάτοχος της Μότλεϊ, Φρέουντελ Στούαρτ, υποστήριξε πως «η μετακίνηση από ένα σύστημα μοναρχίας σε μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης βρίσκεται στο άμεσο μέλλον».

Η Γουιάνα ήταν η πρώτη χώρα από την Καραϊβική που άλλαξε το πολίτευμά της το 1970, λιγότερο από 4 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Το 1976, την ίδια κίνηση έκαναν το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και δυο χρόνια αργότερα η μικρή χώρα Ντομίνικα.