Εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο με την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το πλήρωμα

Τι αναφέρει το Ιράν

Διπλωματική κινητοποίηση έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα για την τύχη των ναυτικών που βρίσκονται στα δύο τάνκερ τα οποία τελούν υπό κατάληψη στον κόλπο του Ιράν.

 

 

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε εγρήγορση μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Ιράν ότι οι Έλληνες ναυτικοί από τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που κατελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είναι καλά στην υγεία τους και δεν τελούν υπό κράτηση.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών έγραψε το Σάββατο στο twitter πως «Οι παμπάλαιοι δεσμοί μας με την Ελλάδα και το λαό της θεμελιώνονταν πάντοτε στον αμοιβαίο σεβασμό».

Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας το πλήρωμα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας με τους ναυτικούς των δύο δεξαμενόπλοιων έχει αποκατασταθεί και οι εννέα Έλληνες και ο ένας Κύπριος ναυτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους. Πάντως, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση απελευθέρωσης των ναυτικών.

Πατέρας ναυτικού: «Όλα θα πάνε καλά – Έχω επικοινωνήσει με τον Πλακιωτάκη»

Πάντως, αισιόδοξος δήλωσε σε συνέντευξή του, ο πατέρας του Μανόλη Δεδεάκη, του 28χρονου ναυτικού που βρίσκεται σε ένα από τα ελληνόκτητα τάνκερ του Περσικού Κόλπου.

«Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος», δήλωσε ο πατέρας, πρώην ναυτικός κι ο ίδιος, στο Neakriti.gr.

«Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι, είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου».

Διπλωματικές εξελίξεις

Υπενθυμίζεται ότι ο διπλωματικός πυρετός έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να προβαίνει σε αυστηρό διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη αναφορικά με το συμβάν. Σε διάβημα προέβη και το κυπριακό ΥΠΕΞ καθώς ένας υπήκοος της χώρας βρίσκεται επίσης μεταξύ των πληρωμάτων.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας […] Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν., αναφέρει μεταξύ άλλων το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ξένες αντιδράσεις

Πάντως και το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αντέδρασε έντονα στο συμβάν καταδικάζοντας την βίαιη κατάληψη των δυο τάνκερ.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.