Υπό εξαφάνιση είδος τείνει να χαρακτηριστεί το είδος dugong ή θαλάσσια «αγελάδα», καθώς τα ίχνη τους έχουν χαθεί στο φυσικό τους περιβάλλον από το 2008.
Τα υδρόβια θηλαστικά, που κάποτε περιφέρονταν στις θάλασσες μεταξύ της Ανατολικής Αφρικής και του Νότιου Ειρηνικού και ενέπνευσαν τον μύθο για τις γοργόνες, δεν έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 14 χρόνια και οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν δει κανένα στην άγρια φύση από το 2000, σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science.
«Είμαστε αναγκασμένοι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα dugong έχουν βιώσει ταχεία πληθυσμιακή κατάρρευση τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν πλέον εξαφανιστεί λειτουργικά στην Κίνα», ανέφερε η μελέτη.
Οι συγγραφείς της μελέτης πήραν συνεντεύξεις από σχεδόν 800 ψαράδες στην Κίνα για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Οι επιστήμονες θα κηρύξουν λειτουργικά εξαφανισμένο ένα ζώο εάν αισθάνονται βέβαιοι ότι η ποσότητα που έχει απομείνει σε ένα είδος δεν είναι αρκετά μεγάλη για να διατηρήσει έναν βιώσιμο πληθυσμό – ακόμα κι αν μερικά είναι ακόμα ζωντανά.
«Η πιθανή εξαφάνιση του dugong στην Κίνα είναι μια καταστροφική απώλεια», δήλωσε ο Samuel Turvey, συγγραφέας της μελέτης. «Η απουσία τους όχι μόνο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του οικοσυστήματος, αλλά θα χρησιμεύσει και ως αφύπνιση – μια υπενθύμιση ότι οι εξαφανίσεις μπορούν να συμβούν πριν αναπτυχθούν αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης».
Τα Dugong κυνηγήθηκαν για αιώνες και χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς πολιτισμούς για το κρέας και το λάδι τους. Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι ήταν η έμπνευση για τις γοργόνες.
Οι πληθυσμοί επλήγησαν σημαντικά με την έλευση των μηχανοκίνητων σκαφών. Ο Turvey ανέφερε τη «μη βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα» ως την αιτία για την «περιφερειακή απώλεια».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «η δραματική μείωση του πληθυσμού που βιώνει το είδος τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ απίθανο να σταματήσει ή να αντιστραφεί υπό τις παρούσες συνθήκες».
Τα θαλάσσια πλάσματα μπορούν να φτάσουν μήκος έως και 4,5 μέτρα.