Έσπερ: Ο Τραμπ ζητούσε να βομβαρδίσουμε καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που προδημοσίευσε η εφημερίδα New York Times

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρωτήσει το 2020, αν ο αμερικανικός στρατός μπορούσε να βομβαρδίσει μυστικά εργαστήρια των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, τον τότε υπουργό Aμυνας της κυβέρνησής του, Μαρκ Eσπερ, αποκαλύπτει αυτός ο τελευταίος σε βιβλίο του, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη 10η Μαΐου.

 

Να διαψεύσουν

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που προδημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, ο ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος είχε την πρόθεση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν πως βρίσκονταν πίσω από τα πυραυλικά πλήγματα στο μεξικανικό έδαφος.

Ο κ. Έσπερ ήταν υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ιουλίου του 2019 και του Νοεμβρίου του 2020.

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ρωτήσει, δύο φορές, αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν «να ρίξουν πυραύλους στο Μεξικό για να καταστραφούν τα εργαστήρια των ναρκωτικών», αναφέρει ο Μαρκ Έσπερ στα απομνημονεύματά του, τα οποία τιτλοφόρησε A Sacred Oath («Ιερός όρκος»), παραδεχόμενος πως είχε μείνει άφωνος.

Ο κ. Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Έσπερ από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2020, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

 

«Πυροβολήστε τους στα πόδια ή κάτι»

Η σχέση του τότε προέδρου και του υπουργού του είχαν πάρει τροπή προς το χειρότερο διότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε εναντιωθεί δημόσια, μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ανάπτυξη του στρατού για την καταστολή των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωναν όλη τη χώρα.

Σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του, ο Μαρκ Έσπερ αποκαλύπτει ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις, τον Ιούνιο του 2020, ο τότε πρόεδρος είχε πετάξει, εξοργισμένος, μέσα στο Οβάλ Γραφείο:

«Δεν μπορείτε να τους ρίξετε; Πυροβολήστε τους στα πόδια ή κάτι».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ