Ερντογάν: Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν την καταδίκη Ιμάμογλου για να κατευθύνουν την τουρκική πολιτική

Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου μετά τη στήριξη που έδειξαν οι δυτικοί στον Ιμάμογλου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις της Δύσης μετά την καταδικαστική απόφαση κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τους δυτικούς για ανάμειξη στις υποθέσεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του τουρκικού κράτους δήλωσε ότι «υπάρχουν εκείνοι που κάνουν πολιτική μηχανική μέσω μιας ετυμηγορίας που δεν έχει τελεσιδικήσει. Υπάρχουν ξένοι που χρησιμοποιούν μία δικαστική απόφαση (…) για να κατευθύνουν την πολιτική της χώρας μας».

Οι εσωτερικές και οι εξωτερικές αντιδράσεις

Πάντως, η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε κινητοποίηση της τουρκικής αντιπολίτευσης και διεθνή κατακραυγή.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» για την απόφαση, το Βερολίνο έκανε λόγο για «σκληρό πλήγμα στη δημοκρατία», η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να ανατρέψει επειγόντως τις αρνητικές τάσεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε μία «δυσανάλογη» καταδικαστική απόφαση.

«Επίφοβος» για το καθεστώς Ερντογάν ο Ιμάμογλου

Να σημειωθεί ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη δημοτικός άρχων της Κωνσταντινούπολης σε δύο νικηφόρες ψηφοφορίες το 2019 απέναντι στον υποψήφιο του καθεστώτος Ερντογάν, θεωρείται επίφοβος υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Κατηγορήθηκε για «εξύβριση» των μελών της εκλογικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «χαζούς» τα μέλη της επιτροπής που είχε φροντίσει να ακυρώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών που τον είχε αναδείξει νικητή, προκαλώντας επανάληψη της ψηφοφορίας και δίνοντας έτσι στον Εκρέμ Ιμάμογλου την ευκαιρία να διευρύνει τη νίκη του κατά την επαναληπτική ψηφοφορία τρεις μήνες αργότερα.

Παρά την καταδίκη, ο 52χρονος δήμαρχος της τουρκικής μεγαλούπολης και μέλος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορέσει να παραμείνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.