Quantcast

Ερντογάν: Θέλει «κρίση» με την Ελλάδα – Κίνδυνος στο Αιγαίο τις επόμενες 100 ημέρες

Με κάθε τρόπο και μέσο επιχειρεί πλέον το τουρκικό καθεστώς να πυρπολήσει την ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

Με κάθε τρόπο και μέσο επιχειρεί πλέον το τουρκικό καθεστώς να πυρπολήσει την ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να κερδίσει πρόσκαιρα οφέλη που θα ισχυροποιήσουν την εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Η ακραία ρητορική εναντίον της χώρας μας και η συνεχώς κλιμακούμενη επιθετικότητα στον Αρχιπέλαγος έχουν κορυφωθεί, με αναλυτές να εκτιμούν πως τις επόμενες 100 ημέρες όλα μπορεί να συμβούν, με δεδομένη και την απομόνωση του Τούρκου προέδρου από τη Δύση.

Στην Αθήνα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναλύουν κάθε κίνηση των γειτόνων και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και όταν λέμε για κάθε ενδεχόμενο, εννοούμε ακόμα και ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης. Στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά για τις δυνατότητές μας, ενώ οι Επιτελείς έχουν διαμορφώσει σενάρια αντίδρασης που περιλαμβάνουν όλο το Αιγαίο, τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Ενδεικτικό της κλιμακούμενης έντασης είναι – όπως έχουμε τονίσει – το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν αυξήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ πλέον επιδιώκουν την επαφή με τους Έλληνες Ικάρους, με προφανή τον κίνδυνο ατυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους καταγράφηκαν 65 εμπλοκές τουρκικών και ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο, με τους Τούρκους μάλιστα να βγάζουν πλέον δεκάδες μαχητικά στο Αιγαίο, σε αντίθεση με τρεις μήνες πριν που έβγαζαν περίπου 8 – 10 αεροσκάφη για παραβιάσεις.

Η Ελλάδα απαντά με τις Πολεμικές Μοίρες να έχουν ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον δείκτη ετοιμότητας, με το Καστέλι, τη Σκύρο και τη Λήμνο να είναι στην πρώτη γραμμή και όταν οι Τούρκοι μπαίνουν μαζικά και από διαφορετικά σημεία του Αρχιπελάγους, να απογειώνεται από τις Πτέρυγες Μάχης ανάλογος ή και μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών με αυτών που έχουν εισβάλει.

 

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει ζητήσει από τους πιλότους της HAF ψυχραιμία, μεγάλη προσοχή και αποφασιστικότητα όποτε χρειάζεται, επισημαίνοντας πως οι Τούρκοι έχουν γίνει απρόβλεπτοι, ενώ το ενδεχόμενο προβοκατόρικης ενέργειας είναι πάντα ορατό.

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πως το «παράθυρο ευκαιρίας» για επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας μικραίνει, μιας και η χώρα μας διαθέτει πλέον τουλάχιστον 15 μαχητικά 4.5 γενιάς, τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale και τα καλύτερα F-16 του κόσμου, τα Viper. Γνωρίζουν καλά πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα βρει άμεση και δυναμική απάντηση, με την στρατιωτική ηγεσία να έχει αναπτύξει μια ατσάλινη ασπίδα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και τη Γαύδο, σε στεριά, αέρα και θάλασσα.