Quantcast

Ερντογάν: Σε δυσμενή πολιτική θέση μετά τον σεισμό – Ανοιχτά τα σενάρια για αναβολή των εκλογών

Ύστερα από έναν χρόνο «βλέπει» ο Δεσποτόπουλος

Στην πλέον δυσμενή θέση βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς από τη μια είναι στον κοντινό χρονικό ορίζοντα τις εκλογές και για την ακρίβεια στις 14 Μαΐου ενώ απ’ την άλλη ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία έχει προκαλέσει οργή και θυμό σε χιλιάδες πολίτες, τους οποίους ο Ερντογάν καλείται να «κερδίσει».

Έτσι λοιπόν στο προεδρικό επιτελείο μελετώνται όλες οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου ώστε να «αναστηθεί» πολιτικά.

Την ίδια ώρα όμως, οι αναλυτές κάνουν λόγο πως εάν ο Ερντογάν πάει τώρα σε εκλογές θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επισημαίνοντας πως ο Ερντογάν έχει «πεθάνει» πολιτικά και ο μόνος τρόπος να επανεκλεγεί είναι με μη δημοκρατικούς όρους.

 

«Ο Ερντογάν πολιτικά έχει πεθάνει»

«Έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες προσαγωγές ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για μια νομοθεσία που βασίζεται στην προσβολή του κύρους του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία ανάρτηση επικριτική για τον πρόεδρο ή κάπως σκληρή και αμέσως επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη. Η Τουρκία δεν είναι σήμερα μία κανονική δημοκρατία» σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος, στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για τη πολιτική σκηνή στην Άγκυρα εκτίμησε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει πολιτικά, με όρους δημοκρατίας, “πεθάνει”. Ο μόνος τρόπος να επανεκλεγεί και να παραμείνει είναι με μη δημοκρατικούς όρους. Αν συζητούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι για την Τουρκία, αυτή τη στιγμή θα συζητούσαμε, στις 19 Ιουνίου ποιος θα είναι επόμενος πρόεδρος. Τώρα συζητάμε τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν για να παραμείνει».

 

 

«Θα πάει σε εκλογές μετά από ένα χρόνο»

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο πλέον δεν φαντάζει πιθανό να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου. «Ο κ. Ερντογάν έτσι και πάει σε εκλογές αυτή τη στιγμή θα έχει μια τεράστια ήττα», πρόσθεσε.
«Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές δεν θα πάνε απλά τρεις ή, τέσσερις μήνες μετά. Νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος. Αναλύοντας το σκεπτικό του τόνισε ότι «η νομοθεσία στην Τουρκία μεταφράζεται από ένα δικαστικό σώμα, το οποίο είναι πλήρως ελεγχόμενο».

Και όπως υποστήριξε ο διεθνολόγος, ο Ερντογάν μπορεί να βγάλει ένα διάταγμα, να αναβάλει τις εκλογές, απόφαση που θα επικυρώσει η Βουλή, την οποία και ελέγχει. Περιγράφοντας το προφίλ του Τούρκου ηγέτη σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews.gr, ότι «το κύριο ελατήριο λειτουργίας αυτή τη στιγμή του κυρίου Ερντογάν είναι η παραμονή του στην εξουσία. Παραμονή στην εξουσία, με εκλογές τον Ιούνιο, ειδικά υπό δημοκρατικούς όρους, δεν μπορώ να δω».

 

 

Τα τρία σενάρια για την διεξαγωγή των εκλογών

Δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, δείχνουν ότι οι εκλογές, που πριν τον σεισμό είχε ανακοινωθεί, ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας. Η ημερομηνία διεξαγωγής τους, πλέον είναι ασαφής, καθώς οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν επαληθεύουν το σενάριο για κάλπες στις 18 Ιουνίου που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος AKP δηλώνουν ανοιχτά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ότι «αν επρόκειτο να υπάρξει μια καθυστέρηση, θα χρειαζόταν μια καθυστέρηση ενός έτους για να έχει νόημα».

«Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα πάρουν μια τελική απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή η 14η Μαΐου φαντάζει μια ημερομηνία πολύ νωρίς και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις 18 Ιουνίου», ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η επικρατέστερη εκδοχή.
Δεν πρέπει εξάλλου να διαφύγει της προσοχής, ότι ο ίδιος ο Ερντογάν υπενθυμίζει συνεχώς από τις σεισμόπληκτες περιοχές που επισκέπτεται ότι αν του δοθεί ένας ακόμη χρόνος θα τα διορθώσει όλα.