Ερντογάν: «Είναι πιθανό» το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Άσαντ

«Δεν υπάρχει περιθώριο μνησικακίας στην πολιτική» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Άσαντ, το καθεστώς του οποίου είχε χαρακτηρίσει τον Μάιο «δολοφονικό»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υποστηρίξει ομάδες ανταρτών που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, δήλωσε σήμερα ότι είναι «πιθανή» μια συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Σύρο ηγέτη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απάντησε: «Είναι πιθανό. Δεν υπάρχει περιθώριο μνησικακίας στην πολιτική».

Ο Ερντογάν, ο οποίος ακόμη και τον Μάιο χαρακτήριζε το καθεστώς Άσαντ «δολοφονικό», δήλωσε πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν εκπληρωθούν οι «προϋποθέσεις» γι΄αυτήν.

Οι δύο χώρες έχουν διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές τους σχέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Σθεναρά αντίθετη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, η Άγκυρα έχει προσφέρει ακλόνητη στήριξη σε συριακές ανταρτικές ομάδες.

Εντούτοις η Τουρκία, ο στρατός της οποίας έχει παρουσία στο συριακό έδαφος, στα νότια σύνορά της, έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στη Δαμασκό τους τελευταίους μήνες.

Η Άγκυρα έχει εμπλακεί παράλληλα τους τελευταίους μήνες σε διαδικασίες εξομάλυνσης με αρκετές περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου.