Quantcast

Επιστολή ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου σε Μπλίνκεν: Μην πουλήσετε στην Τουρκία F-16

Λίγο πριν τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο παρέδωσε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν

Παρέμβαση για το θέμα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου των F-16 και της πώλησης νέων πραγματοποίησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), τονίζοντας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης (Nick Larigakis), ο οποίος υπέγραψε την σχετική δήλωση, αναφέρθηκε τόσο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και στις κυρώσεις που ούτως ή άλλως έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, βάσει του νόμου CAATSA.

«Επαναλαμβάνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία με βάση την πάγια θέση μας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροσκάφη που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζοντας τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την πώληση και χρήση εξοπλισμών σε ξένες χώρες, συγκεκριμένα τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων», αναφέρει η επιστολή. Μάλιστα, το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο επισημαίνει πως μόνο το 2022 τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν 11.000 φορές τον FIR Αθηνών, ενώ δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην παράνομη κατοχή της Κύπρου επί 48χρόνια, αναφέροντας και την καταπάτηση των Βαροσίων.

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στις τουρκικές απειλές προς την Ελλάδα, «Έλληνες, θα έρθουμε ένα βράδυ» και «Έλληνες, θυμηθείτε την ιστορία», επισημαίνοντας πως η πώληση όπλων στην Τουρκία ενέχει τεράστιους κινδύνους.

 

«Η Τουρκία εργάζεται ενεργά ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει η επιστολή των ομογενών και προσθέτει: «Ο κατευνασμός ενός αδίστακτου δικτάτορα όπως ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Λαριγκάκης, η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35 για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 για τα οποία συνεχίζει να υπόκειται σε κυρώσεις βάσει του CAATSA, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που είχε αναφέρει πως τυχόν πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων της CAATSA.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν παραβίαση των υφιστάμενων κυρώσεων CAATSA, μια θέση που κατέχουμε επίσης», ήταν η αναφορά του κ. Λαριγκάκη.

 

Οργή ομογενών – Γι’ αυτό δεν πρέπει να δοθούν αμερικανικά μαχητικά στον Ερντογάν

Την αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών, αλλά και την οργή των Ελλήνων της Ομογένειας προκαλεί η γνωστοποίηση της πρόθεσης Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Οι συμπρόεδροι της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάπας, αλλά και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξέφρασαν έντονα την αντίθεση τους, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής Ρόμπερτ Μενέντεζ διεμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να ασκήσει ακόμα και βέτο προκειμένου να μη πάρει η Τουρκία αμερικανικά μαχητικά.

Με μια ανάρτηση που συνιστά σκληρή υπόμνηση προς την αμερικανική κοινή γνώμη και τους νομοθέτες,η ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) παραθέτει (ακόμη) έναν λόγο που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει την πώληση των μαχητικών F 16 στην Άγκυρα.

Αναφέρει στην ανάρτησή της η Malliotakis: «η WSJ γράφει ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει επισήμως από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των μαζητικών F-16 fighter στην Τουρκία σε αντάλλαγμα με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτή η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσί του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας είναι απλά ένας λόγος που το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει μια τέτοια πώληση».