Στην Αθήνα αναμένεται να προσγειωθεί – σύμφωνα με πληροφορίες – στις 28 Ιουλίου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Η Μπέρμποκ θα βρεθεί στην Ελλάδα για την επίσκεψη που «χρωστάει» από τις 8 Ιουνίου. Μία επίσκεψη η οποία είχε αναβληθεί όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε βρεθεί θετική στον Covid -19.
Η επίσκεψη του Ιουνίου θα γινόταν στο πλαίσιο περιοδείας της Μπέρμποκ, η οποία θα έφτανε στην Αθήνα από το Πακιστάν και θα συνέχιζε το ταξίδι της και στην Τουρκία για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι συναντήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αναλένα Μπέρμποκ θα φτάσει στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου το βράδυ και θα πραγματοποιήσει τις επαφές της στην Αθήνα στις 29/7, οπότε θα έχει και την διμερή συνάντηση της με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Η Μπέρμποκ αναμένεται να γίνει δεκτή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ήταν το πρόγραμμα της και την προηγούμενη φορά.
Το ταξίδι του Ιουνίου
Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι της στις αρχές Ιουνίου είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Ιουνίου, με αφορμή και την Συνόδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιούνταν στη χώρα.
Και με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις καθώς στη Σύνοδο Κορυφής που είχε προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερώσει τον Σολτς με τους χάρτες της τουρκικής παραβατικότητας ανά χείρας για την ένταση που επιχειρεί να πυροδοτήσει η Άγκυρα στην περιοχή.
Για την ελληνική διπλωματία, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ήταν σημαντικό να υπάρξει μία δήλωση από την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών που θα καταδικάζει την πολιτική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων της Τουρκίας, σε ένα περιβάλλον που η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας μπαίνει ξανά ψηλά στην ατζέντα με φόντο και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Δένδιας και Μπέρμποκ είχαν συναντηθεί και στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου, με το tweet του υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρει ότι έγινε μια «ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για ελληνο-γερμανικές σχέσεις, με έμφαση σε ενεργειακή συνεργασία, και για εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια».
Το Βερολίνο έχει καταδικάσει κάθε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι μετά το «χάρτη Μπαχτσελί» ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ είχε αναφέρει σε ανάρτηση του ότι «οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας είναι απαράδεκτη». Η δήλωση του ήταν άλλωστε στη γραμμή της δήλωσης του εκπροσώπου του Όλαφ Σολτς, στις αρχές Ιουνίου, πως «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας» και είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης Μπέρμποκ, ενώ αναμένεται να συζητηθούν – μεταξύ άλλων – και οι εξελίξεις γύρω από την ενέργεια.