Quantcast

Επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες: Ποια η στάση που θα κρατήσουν οι ηγέτες της ΕΕ

Τι στάση αναμένεται να κρατήσει η Γερμανία

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει το βράδυ συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ για το μεταναστευτικό, με την Ευρώπη να τον πιέζει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, μετά την κριτική που του ασκήθηκε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση στο Βέλγιο» με την ηγεσία ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα», με την Τουρκία να ευελπιστεί στην εκταμίευση κονδυλίων με επιχείρημα την διαχείριση στο μεταναστευτικό, αλλά και την αναθεώρηση της υπάρχουσας συμφωνίας με την ΕΕ, την οποία συζήτησε με την Μέρκελ τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως τονίζει ο Μισέλ μέσω twitter, θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία».

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνομιλίες με την Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Ερντογάν πάει στις Βρυξέλλες ελπίζοντας να κερδίσει έδαφος, ενώ συνεχίζει την τακτική των fake news και την πίεση προς την Ελλάδα για να «ανοίξει τα σύνορά της».

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία όπως έχει αναφέρει και η Μέρκελ μετά τα επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην τουρκική πλευρά πως οι πρακτικές της τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αναμένεται ωστόσο, όπως τονίζουν τα διεθνή πρακτορεία, να επισημάνει την κατανόησή της προς την Τουρκία, καθώς ήδη φιλοξενεί πάνω από 3 εκ. μετανάστες και έχει σηκώσει μεγάλο βάρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε για τις γερμανικές θέσεις: «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη». Αυτή αναμένεται να είναι και η γραμμή της Γερμανίας προς την Τουρκία, αλλά και στην συνάντηση της Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ελληνική κυβέρνηση να μην διατίθεται να συνομιλήσει με την άλλη πλευρά, αν δε σταματήσουν τις πρακτικές τους στον Εβρο.

Την ίδια ώρα, τα γερμανικά ΜΜΕ ασκούν κριτική για τις συνθήκες στις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για την κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, πολλοί δημοσιογράφοι έθεσαν ζήτημα τήρησης διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Το Βερολίνο ήταν ξεκάθαρο: «Θεωρώ ότι οι χειρισμοί στα σύνορα συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας και είναι κατάλληλοι», δήλωσε ο Χάικο Μάας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του διευκρίνισε ότι «η κατάσταση στα σύνορα δεν θεωρείται αυτή την στιγμή συντεταγμένη και ομαλή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν -πιθανόν παράνομα- τα σύνορα». «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση είναι προφανώς διαφορετικά από αυτά που ισχύουν σε κανονικές συνθήκες», σημείωσε.