Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε ανακοίνωσή τοποθετείται για το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού, τα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και για σειρά ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών σε ενδεχόμενη διαδικασία ειρήνης βρίσκονται σε αντίθεση με την διπλωματική ηθική».
Υποστηρίζεται ότι «μετά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, που είναι κεκτημένα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία. Η πιο ρεαλιστική φόρμουλα για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο είναι η συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».
Για το ζήτημα των ΜΟΕ, ο Τατάρ κάνει λόγο για «στοιχεία που αποτελούν μέρος της εξαντλημένης ομοσπονδιακής λύσης, τα οποία παρουσιάζονται σχεδόν κάθε εξάμηνο ως ΜΟΕ και αποσκοπούν στη διεύρυνση της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς» στα κατεχόμενα. Στην συνέχεια προσθέτει τα εξής: «Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι προσεγγίζει τις προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ως έναν πολύ σημαντικό τομέα συνεργασίας, ο οποίος θα πρέπει να είναι προς όφελος των δύο πλευρών, με βάση την ισότητα, δίχως η μία πλευρά να επιβάλλει την εξουσία της στην άλλη, και θα εφαρμοστεί με βάση την κοινή βούληση των δύο πλευρών».
Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στην πρόταση που κατάθεσε η προηγούμενη τουρκοκυπριακή ηγεσία το 2019 για το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην συνάντηση των δυο ηγετών στην Νέα Υόρκη και στο ζήτημα του διορισμού νέου ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία ασκεί κριτική σε αυτό το ζήτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ισχυριζόμενη ότι η ίδια είναι έτοιμη για συμβιβαστική λύση και ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία ισχυρίζεται ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με την ίδια στο προσφυγικό ζήτημα. Ασκώντας κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά με το σκεπτικό ότι κατακρίνει την Τουρκία για αυτό το ζήτημα, και η ανακοίνωση καταλήγει με την υπενθύμιση ότι πριν ένα χρόνο κατατέθηκε πρόταση «σύμφωνα με την οποία το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός μηχανισμού που θα θεσπιστεί με τη συμμετοχή των αρμόδιων θεσμικών μας οργάνων».