Επιμένει ο Σολτς: Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τον Πούτιν

Στη Γερμανία, υπάρχουν επικριτικές φωνές για τους διαύλους επικοινωνίας Βερολίνου - Μόσχας

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε την Παρασκευή ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και όταν η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

 

 

«Είναι απολύτως απαραίτητο να μιλήσουμε με τον Πούτιν και θα συνεχίσω να το κάνω, όπως θα κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος», τόνισε ο Σολτς σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επικριτικές φωνές για τους διαύλους επικοινωνίας Βερολίνου – Μόσχας.

Ηγέτες δυτικών χωρών συνεχίζουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις του Σολτς έγιναν την επομένη μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

«Όταν μιλάω στον Πούτιν, λέω, για παράδειγμα, τα ίδια πράγματα που λέω και σε σας», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η Ρωσία δεν υπαγορεύει τους όρους ειρήνης με την Ουκρανία.

Ο Σολτς είπε ότι θα έλεγε στον Πούτιν ότι κάνει λάθος «αν πραγματικά πιστεύει ότι θα ληστέψει κάποια τμήματα γης και μετά θα ελπίζει ότι οι καιροί θα αλλάξουν και όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να καταλάβει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Απευθυνόμενος στο Κρεμλίνο ο Σολτς δήλωσε: «Πρέπει να αποσύρετε τα στρατεύματά σας και πρέπει να βρείτε μια συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία είναι αποδεκτή και ορθή για τον λαό της Ουκρανίας».

«Πρέπει κανείς να παίρνει τον Πούτιν στα σοβαρά», προειδοποιεί στο μεταξύ τέως καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Στο σημείο αυτό, η Μέρκελ επανέλαβε την υποστήριξή της στην πολιτική του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι «πιστεύει ότι είναι σωστό η Δύση να παίρνει θέση υπέρ της ύπαρξης της Ουκρανίας, χωρίς να συμμετέχει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ