Επικοινωνία Βούτσιτς-Πούτιν για το Κόσοβο και «Σλαβική Αδερφότητα»

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

 

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

Στη συνομιλία εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Κοσόβου υπό το πρίσμα της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, όπως και θέματα διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου και επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

 

 

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αβντουλάχ Χότι, ενώ επικυρώθηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

 

Συμβιβαστική και ισορροπημένη λύση προτείνει ο Πούτιν

 

Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία αυτή είχε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στο ρωσικό ανακοινωθέν, που δημοσίευσαν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι στο ζήτημα του Κοσόβου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας «για συμβιβαστική και ισορροπημένη λύση, που θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και θα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη «εταιρικής-στρατηγικής σχέσης με τη Σερβία».

 

 

Στο σερβικό ανακοινωθέν δίδεται βαρύτητα στη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε αμυντικό επίπεδο. «Ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα διατηρήσει την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας πραγματικός και αφοσιωμένος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Βούτσιτς στη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν.

 

 

Η Σερβία ανάμεσα στα «πυρά» ΕΕ-Ρωσίας για Λευκορωσία και Ναβάλνι

 

Η επικοινωνία των δύο προέδρων έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση της σερβικής συμμετοχής στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα 2020», που θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκορωσία με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Η σερβική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή επικαλέστηκε ασφυκτικές πιέσεις που της ασκήθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.