Ύστερα από μια περίοδο ψυχρότητας ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα, οι ηγέτες Γαλλίας και Ρωσίας συνομίλησαν για πρώτη φορά τηλεφωνικά από τον Μάιο.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη Ζαπορίζια, όπου δύο μόνο από τις έξι αντιδραστήρες λειτουργούν, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για τον κίνδυνο πυρηνικού συμβάντος λόγω της παραμονής των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Παράλληλα, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα σιτηρά με τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης να είναι ακόμη ορατός.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπογραμμίσει πως ο συστηματικός βομβαρδισμός, από τις ουκρανικές δυνάμεις, της επικράτειας όπου βρίσκεται η πυρηνική εγκατάσταση της Ζαπορίζια μπορεί να προκαλέσει μια εκτατεμένη καταστροφή, αυξάνοντας τα επίπεδα ραδιενέργειας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία αναφέρεται ακόμη ότι η επικοινωνία διεξήχθη με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι Κίεβο και Μόσχα εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγόριες για προβοκατόρικες ενέργειες στην πυρηνική εγκατάσταση.
Η Μόσχα λέει ότι μπορεί να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μπορεί να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.