Επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι από την Ταϊβάν – Καλεί την Κίνα σε διάλογο

Οι σχέσεις μεταξύ της Ταϊπέι και του Πεκίνου, που υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών

Η Ταϊβάν δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Κίνα και είναι πρόθυμη να έχει επαφές με το Πεκίνο σε πνεύμα καλής θέλησης αλλά σε ισότιμη βάση και χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-τσανγκ.

 

Οι σχέσεις μεταξύ της Ταϊπέι και του Πεκίνου, που υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, με την Κίνα να αυξάνει την πολιτική και στρατιωτική πίεση προκειμένου η νήσος να αποδεχθεί την κυριαρχία της.

Νωρίτερα σήμερα σε φόρουμ για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν αλλά ότι διατηρεί και «άλλες επιλογές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σου δήλωσε ότι η Ταϊβάν ανέκαθεν διατηρούσε πνεύμα καλής θέλησης απέναντι στην Κίνα.

«Όσο υπάρχει ισότητα, αμοιβαιότητα και όχι πολιτικές προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να έχουμε επαφές σε πνεύμα καλής θέλησης με την Κίνα», δήλωσε ο Σου, επαναλαμβάνοντας μια θέση που η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσίως.

«Σε ό,τι αφορά την παρενόχληση της Ταϊβάν από την Κίνα με στρατιωτικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, παράλογη καταστολή και πολιτικές ενέργειες, αυτός που είναι ο πλέον παράλογος είναι η Κίνα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η Ταϊβάν δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Κίνα. Είναι η Κίνα που χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να καταπιέσει και να αντιμετωπίσει με παράλογο τρόπο την Ταϊβάν».

Απειλές πολέμου από την Κίνα: «Θα συντρίψουμε όποιον προσπαθήσει να μας χωρίσει από την Ταϊβάν»

Η Κίνα «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο» εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, προειδοποίησε, πριν από ένα 24ωρο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σιγκαπούρη.

«Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός θα τον συντρίψει και δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε ο Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Άμυνας Ουέι Φενγκέ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα στη Σιγκαπούρη συνομιλίες ενώπιος ενωπίω και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους για την Ταϊβάν, μια μείζονα πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Όστιν κάλεσε την Κίνα «να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στο ζήτημα της Ταϊβάν, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.