Επεισόδιο με το Γ. Λαγό και την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Ο Βέμπερ έστειλε επιστολή για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Λαγού

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού.

 

 

 

Ο Γιάννης Λαγός είναι ανάμεσα στους καταδικασθέντες για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις για τις ποινές, αλλά και για την αναμενόμενη σύλληψή του.

 

 

Ωστόσο, ο Γιάννης Λαγός είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία, οπότε σε περίπτωση που δοθεί εντολή σύλληψής του, θα πρέπει το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του.

 

 

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού. Επομένως, είναι πιθανόν το Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίσει την άρση της ασυλίας τού εν λόγω ευρωβουλευτή πιθανότατα στην επόμενη Ολομέλεια, στις 19 Οκτωβρίου.

 

Στη συνέχεια και εφόσον η ποινή που θα επιβάλει το δικαστήριο στον Γιάννη Λαγό δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και οι βελγικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, θα ζητηθεί η έκδοσή του. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο Γιάννης Λαγός δεν έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα.

 

 

Την ίδια ώρα, πάντως, το κλίμα στις Βρυξέλλες για τον Γιάννη Λαγό, μετά και την καταδίκη του, μόνο ευνοϊκό δεν είναι, καθώς ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με αφορμή υβριστικά σχόλια του Γιάννη Λαγού κατά της ευρωβουλευτού της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

 

 

Η επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι για τον Λαγό

 

 

«Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2020

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

 

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη εγγεγραμμένου μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού, έναντι ενός μέλους της Ομάδας του ΕΛΚ, της κ. Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

 

Στη διάρκεια ανταλλαγής e-mail στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημοσίως με υβριστικά σχόλια στην κ. Ασημακοπούλου βάσει των ισχυρισμών περί εμπλοκής της σε αυτό που ο κ. Λαγός προσδιόρισε ως πολιτική ”συνωμοσία κατά μελών της Χρυσής Αυγής”.

 

Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την εκπρόσωπο του ΕΛΚ ότι ”καταρρακώνει τη δημοκρατία” και αποκάλεσε ”πολιτικό απόβρασμα” τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον ρόλο που έπαιξε στο να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

 

Αυτά τα σχόλια υπερέβησαν το όρια του υπεύθυνου πολιτικού διαλόγου τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Πέραν τούτου, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ανάρμοστη υπό το φως της ετυμηγορίας που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο στην Αθήνα, που καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα ισχυρά προσηλωμένο στην προάσπιση με αποφασιστικότητα της δημοκρατίας έναντι του φασισμού και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του Κοινοβουλίου μας.

 

Ως εκ τούτου, βάσει του Άρθρου 175 του Εσωτερικού μας Κανονισμού, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά.

 

Μάνφρεντ Βέμπερ

Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»