Quantcast

Επεισόδια στο Μεξικό σε διαδήλωση για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές

Τουλάχιστον 11 αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μεξικό με κεντρικό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 43 φοιτητές που εξαφανίστηκαν το 2014 με απολογισμό 11 τραυματίες αστυνομικούς, ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

 

 

Πού έγιναν τα επεισόδια

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν μπροστά στα γραφεία του γενικού εισαγγελέα, όπου συγκεντρώθηκαν πολίτες απαιτώντας να συλληφθούν ύποπτοι για την υπόθεση.

Ορισμένοι διαδηλωτές χτύπησαν αστυνομικούς και πέταξαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Έντεκα αστυνομικοί τραυματίες

Έντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από θραύσματα εκρηκτικών μηχανισμών ή υπέστησαν μώλωπες σε διάφορα μέρη των σωμάτων τους από χτυπήματα, ανέφεραν οι αρχές

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, συμμετέχοντες ζωγράφισαν γκραφίτι με τα οποία ζητούν δικαιοσύνη στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του εισαγγελέα, ενώ άλλοι κράταγαν πανό και πλακάτ.

Ο Βιδούλφο Ροσάλες, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των 43 νέων, έκρινε πως ο εισαγγελέας πρέπει «να μας εξηγήσει, να μας πει, γιατί καθυστερούν να εκτελεστούν εντάλματα σύλληψης [των υπόπτων για την υπόθεση] ενώ, αντιθέτως, αναπτύχθηκαν δυνάμεις επιβολής της τάξης για να μας εμποδίσουν να φθάσουμε στην πόρτα των γραφείων του». «Για ακόμη μια φορά, όπως και επί προηγούμενης κυβέρνησης, οι πόρτες των θεσμών είναι κλειστές για τα θύματα», κατήγγειλε.

Η διαδήλωση έγινε μια ημέρα μετά τις φθορές που προκάλεσαν στην πρεσβεία του Ισραήλ διαδηλωτές που απαιτούν να εκδοθεί μεξικανός πρώην ερευνητής ο οποίος φέρεται να φαλκίδευσε αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση των 43.

Οι φοιτητές χάθηκαν από προσώπου γης τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014, στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο, στα νότια, όπου πήγαν με σκοπό να «επιτάξουν» λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα προκειμένου να πάρουν μέρος σε διαδήλωση.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη έρευνα,οι 43 νέοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς που συνεργάζονταν με το καρτέλ των ναρκωτικών Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, για λόγους που παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστοι — οι δολοφόνοι φέρονται να νόμισαν πως τα θύματά τους ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Οι οικογένειες των θυμάτων απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή. Μόλις τρία λείψανα έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα.

Το πόρισμα της «Επιτροπής για την Αλήθεια για την Αγιοτσινάπα», που ιδρύθηκε με απόφαση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προκειμένου να χυθεί φως στην υπόθεση, ανέφερε πως μεξικανοί στρατιωτικοί ενέχονταν στο έγκλημα, μια από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Μεξικού, όπου καταμετρώνται επισήμως 100.000 εξαφανισμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ