Έντι Ράμα: Μετατρέπεται σε «φρενοκομείο» η Μεγάλη Βρετανία

«Επιδιώκει να βρει ''αποδιοπομπαίους τράγους'' για την κρίση που αντιμετωπίζει στο ζήτημα της μετανάστευσης, για την οποία ευθύνονται αποτυχημένες πολιτικές»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε πως η Βρετανία μετατρέπεται σε «φρενοκομείο» καθώς επιδιώκει να βρει «αποδιοπομπαίους τράγους» για την κρίση που αντιμετωπίζει στο ζήτημα της μετανάστευσης, για την οποία ευθύνονται «αποτυχημένες πολιτικές».

 

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος είπε πως είναι «αηδιασμένος», σχολίασε τις δηλώσεις της βρετανής υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν στη συζήτηση που έγινε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία ισχυρίστηκε πως η Αγγλία υφίσταται μια «εισβολή» μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη.

Ο Ράμα έκανε λόγο για «τρελά λόγια» και δήλωσε πως αυτού του είδους η γλώσσα τροφοδοτεί την ξενοφοβία και αντιβαίνει «στη μεγάλη βρετανική παράδοση της ενσωμάτωσης των μειονοτήτων».

Η Μπράβερμαν συχνά αναφέρεται στους αλβανούς αιτούντες άσυλο μετά την κάθετη αύξηση των αριθμών τους που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Έχει επίσης δηλώσει πως εξετάζει τρόπους ώστε οι αλβανοί αιτούντες άσυλο να εκδιώκονται ταχύτερα από τη Βρετανία.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, ο Ράμα δήλωσε: «Πιστεύω πως φθάσαμε σε ένα σημείο που ήταν αδύνατο να μην αντιδράσω επειδή ήταν πραγματικά μια αμήχανη κατάσταση για τον πολιτισμό μας να ακούμε κάθε είδους τρελά λόγια να λέγονται σαν να είναι κάτι φυσιολογικό και τα περί ‘εισβολής’ ήταν το αποκορύφωμα. Το θέμα είναι το κλίμα που δημιουργείται, να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους και να κατηγορήσουμε άλλους».

«Ενώ είναι πολύ φανερό, ακόμη και από τα Τίρανα, τα οποία δεν είναι τόσο κοντά στο Λονδίνο, ότι το θέμα είναι οι αποτυχημένες πολιτικές, δεν είναι οι Αλβανοί ή οι ξένοι ή οι γκάνγκστερ, αλλά οι αποτυχημένες πολιτικές για τα σύνορα και για το έγκλημα».

Ερωτηθείς ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από τη χρήση αυτής της γλώσσας για τους Αλβανούς που είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία, ο Ράμα δήλωσε: «Δεν είναι για καλό. Αυτού του είδους η γλώσσα δεν είναι μια πολιτική, δεν είναι ένα πρόγραμμα, δεν είναι ένα όραμα, το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί την ξενοφοβία και τη στοχοποίηση μιας κοινότητας και αντιβαίνει πρακτικά πλήρως στη σπουδαία βρετανική παράδοση της ενσωμάτωσης των μειονοτήτων. Η Βρετανία ήταν ένα πρότυπο σ’ αυτό και τώρα γίνεται, δεν ξέρω, ένα φρενοκομείο. Δεν είμαι καθόλου θυμωμένος. Είμαι μέγας θαυμαστής του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχω το προνόμιο να έχω φίλους εδώ και θαυμάζω όλα όσα αντιπροσωπεύει η Βρετανία. Όμως με αηδιάζει πραγματικά αυτού του είδους η πολιτική που στο τέλος είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να συνεργαστεί με τη βρετανική κυβέρνηση και βρετανικές υπηρεσίες για την καταστολή των συμμοριών διακινητών, ο Ράμα δήλωσε πως η χώρα του συνεργάζεται ήδη με βρετανικές υπηρεσίες. «Το θέμα δεν είναι οι σπουδαίοι επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόβλημα είναι αυτή η πολιτική ρητορική της ανοησίας», δήλωσε.

Ερωτηθείς χθες, Τετάρτη, το βράδυ για τα σχόλια του Ράμα, ο βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε πως η Βρετανία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη χορήγηση ασύλου σε ανθρώπους που βρίσκονται «πραγματικά σε κίνδυνο».

Ο Τζένρικ δήλωσε μιλώντας στο Sky News: «Θέλω να έχω μια εποικοδομητική και παραγωγική σχέση με τους αλβανούς φίλους μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι όμως πραγματικότητα το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που έφθασαν με μικρά σκάφη, ήρθαν φέτος από την Αλβανία και η NCA, η εθνική εγκληματολογική υπηρεσία μας, έχει δηλώσει πως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος προέρχεται από τα άτομα αυτά».

Την περασμένη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στο κοινοβούλιο πως 12.000 Αλβανοί έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη, σε σύγκριση με 50 το 2020.