Ένοχος για τρομοκρατία ο άνθρωπος πίσω από τον ήρωα της ταινίας «Hotel Rwanda» (Βίντεο)

O Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις και τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994

Δικαστήριο της Ρουάντα έκρινε σήμερα τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, άλλοτε διευθυντή ξενοδοχείου που εμφανίζεται ως ήρωας σε χολιγουντιανή ταινία για τη γενοκτονία του 1994, ένοχο για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Πρέπει να κριθούν ένοχοι για συμμετοχή σ’ αυτή την τρομοκρατική οργάνωση – την MRCD-FLN», δήλωσε η δικαστής Μπεατρίς Μουκαμουρένζι για τους 20 κατηγορούμενους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ρουσεσαμπαγκίνα. «Επιτέθηκαν σε ανθρώπους στα σπίτια τους ή ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν στο δρόμο».

Η υπόθεση είχε μεγάλη προβολή, αφότου ο 67χρονος Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη πέρυσι κατά την άφιξή του από το Ντουμπάι, όπου κατήγγειλε πως απήχθη από τις αρχές της Ρουάντα.

 

Αφότου ο ηθοποιός Ντον Τσιντλ τον υποδύθηκε ως ήρωα της ταινίας του 2004 «Hotel Rwanda», ο Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν ένας εξέχων επικριτής του προέδρου Πολ Καγκάμε, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ υποστηρικτές του χαρακτήρισαν τη δίκη ντροπή και απόδειξη της ανελέητης μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Καγκάμε στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, που περιλάμβαναν τρομοκρατία, εμπρησμό, σύλληψη ομήρων και σχηματισμό ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε από το εξωτερικό. Μετά την ανακοίνωση της αρχικής ετυμηγορίας, ένας από τους κατηγορουμένους ασθένησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρή διακοπή της δίκης και να καθυστερήσουν οι ετυμηγορίες σε άλλες κατηγορίες και η ανακοίνωση των ποινών.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έγινε παγκόσμια διασημότητα μετά την ταινία, η οποία τον εμφάνιζε να διακινδυνεύει τη ζωή του για να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες ανθρώπους ως ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου πολυτελείας στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, κατά τις 100 ημέρες που διήρκεσε η γενοκτονία, όταν εξτρεμιστές Χούτου σκότωσαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, κυρίως της μειονότητας των Τούτσι.

Ο Τσιντλ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το ρόλο. Ο Ρουσεσαμπαγκίνα χρησιμοποίησε τη φήμη του για να προβάλει αυτό που περιέγραψε ως παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Καγκάμι, ενός διοικητή των ανταρτών Τούτσι που πήρε την εξουσία όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Κιγκάλι και σταμάτησαν τη γενοκτονία.

Η δίκη του Ρουσεσαμπαγκινα άρχισε το Φεβρουάριο, έξι μήνες αφότου έφθασε στο Κιγκάλι με πτήση από το Ντουμπάι. Οι υποστηρικτές του λένε πως απήχθη· η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει πει ότι ο Ρουσεσαμποαγκίνα ξεγελάστηκε ώστε να επιβιβαστεί σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) είχε δηλώσει τότε πως η σύλληψή του ισοδυναμεί με καταναγκαστική εξαφάνιση, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.