Ενεργειακή κρίση: Η γερμανική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης τερματικών σταθμών LNG

Τι εξετάζουν τα ανάλογα υπουργεία

Νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει την επιτάχυνση της κατασκευής τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετοιμάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa.

 

 

Τι εξετάζουν τα ανάλογα υπουργεία

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα υπουργεία Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης συνεργάζονται για την κατάρτιση πρότασης νόμου, ο οποίος θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Στόχος του νόμου

«Στόχος του νόμου είναι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης και η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και παραχωρήσεων να γίνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο είναι δυνατόν με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ένταξη του LNG στη γερμανική αγορά», αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το dpa. Οι εγκρίνουσες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναστείλουν προσωρινά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάποιες απαιτήσεις, όπως τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, η εταιρία Uniper, θα κληθεί να πληρώσει τον επόμενο λογαριασμό της στη Ρωσία, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει στην πληρωμή σε ρούβλια. Μέχρι τώρα η Uniper έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ, αλλά επεξεργάζεται τη λύση των δύο λογαριασμών, όπως επισημαίνει το δίκτυο RND.

Η πρόσφατη διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία έχει προκαλέσει ανησυχία για μια αντίστοιχη ξαφνική απόφαση σε σχέση με τη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες από την Ιαπωνία, ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάτι ανάλογο, καθώς «ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί ο αρχηγός του Κρεμλίνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ