Μια μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια καθώς και ένα «ευρωπαϊκό πλαίσιο» που θα επιτρέπει την ανάκτηση «των εξαιρετικών υπερκερδών» του κλάδου της ενέργειας ζητά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου.
Προσκεκλημένος στη Νορβηγία στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένου στην ενέργεια, ο Βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του για μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir”, ο Βέλγος πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών του κλάδου.
Ο Αλεξάντερ Ντε Κρου επανέλαβε το αίτημά του για ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Συγκρίνοντας δε την τρέχουσα κρίση με την οικονομική κρίση του 2008, ανέφερε: «Τι κάναμε τότε; Παρεμβαίναμε απευθείας στις αγορές». Και σήμερα, τόνισε θα πρέπει να δράσουμε και μάλιστα τώρα. «Να παρέμβουμε στην αγορά. Όπως το 2008. Με την ανάκτηση του ελέγχου της αγοράς και τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής που εμείς, ως Ευρώπη, θέλουμε να πληρώσουμε στη χονδρική αγορά. Για φυσικό αέριο και ρεύμα».
Ανυπομονώντας να απεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Βέλγος πρωθυπουργός επιμένει: «Όταν η αγορά δεν μπορεί να ηρεμήσει, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να τη βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Δεν υπάρχει απλή λύση. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις αγορές να στραγγίσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να πατήσουμε το κουμπί παύσης και να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να εξετάσουμε πώς λειτουργούν οι αγορές μας».
Όσον αφορά τα «τεράστια απροσδόκητα κέρδη» εταιρειών και παικτών στον ενεργειακό τομέα, ο Φλαμανδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου τοποθετείται ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη φορολόγησή τους, που ζητούν αρκετά κόμματα στο Βέλγιο, λέγοντας: «Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να τη διορθώσουμε. Έχουμε ξεκάθαρα σχέδια στο Βέλγιο. Και παροτρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με επικεφαλής τη Νορβηγία ως ισχυρό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρνει τις χώρες μας κοντά στον αγώνα για την ανάκτηση των υπερβολικών κερδών που δημιουργούνται υπό εξαιρετικές συνθήκες. Όχι για να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας πλουσιότερες, αλλά για να δώσουμε σε οικογένειες και επιχειρήσεις την ευκαιρία να επενδύσουν σε λύσεις, σε τεχνολογίες ουδέτερες για το κλίμα».