Πόσο πιο σύνθετη έγινε η διαδικασία ψηφοφορίας στις ΗΠΑ; Το ερώτημα που πλανάται πάνω από την αμερικανική ήπειρο, ανοίγοντας ευρύ πεδίο αντικρουόμενων απόψεων. Το κλίμα διχασμού όξυνε η εκλογική διαδικασία του 2020 οπότε και εισήχθησαν περιορισμοί σε πολλές πολιτείες όσον αφορά στην ψηφοφορία.
Νομοθέτες έχουν προκρίνει εκατοντάδες τροπολογίες πάνω στη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, με δεκάδες από αυτές να έχουν περάσει σε πολιτείες που θεωρούνται ρεπουμπλικανικές.
Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στις τροπολογίες:
– Περιορισμός της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου.
– Περισσότερα στοιχεία που να πιστοποιούν την εκλογική ταυτότητα
– Μείωση του αριθμού των περιοχών όπου στήνονται οι κάλπες
– Σύντμηση του χρόνου που έχει στη διάθεσή του ο πολίτης για να ψηφίσει
– Μεγάλωσε ο αριθμός ψηφοφόρων που αφαιρέθηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους
Όπως έχει γίνει γνωστό από την ΜΚΟ ”Brennan Center for Justice”, 20 πολιτείες έχουν περάσει νόμους που συνιστούν περιοριστικά μέτρα στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε πιο απλή το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της προσέλευσης με ορισμένους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλουν νοθεία και απάτη και να προκαλούνται στη συνέχεια πρωτόγνωρες για τα – αμερικανικά δεδομένα – διαμαρτυρίες Ρεπουμπλικανών έξω από το Καπιτώλιο.
Υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Εκείνοι που υπερασπίζονται την επιβολή περιορισμών για την αποφυγή νοθείας και οι άλλοι, οι Δημοκρατικοί που διαμηνύουν ότι η εκλογική διαδικασία έχει γίνει πιο σύνθετη για τους πολίτες, κάτι που δυσκολεύει τους λιγότερο εύπορους και τις μειονότητες.
Με αγωνία, πάντως, αναμένονται οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές της Τρίτης που θα αποτελέσουν ένα πρώτο crash test για το 2024. Θέμα ημερών είναι, δε, η επίσημη ανακοίνωση από τον Τραμπ για την υποψηφιότητα στις αμερικανικές εκλογές κάτι που θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την αμερικανική πολιτική σκηνή.