Στα δικαστήρια φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στη Moderna και την αμερικανική κυβέρνηση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του εμβολίου Covid-19, του πρώτου και άκρως επικερδούς προϊόντος της εταιρείας.
Όπως αποκάλυψαν οι New York Times την Τετάρτη, η Μoderna δεν συμπεριέλαβε τρεις επιστήμονες των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στη λίστα των εφευρετών του εμβολίου, όταν υπέβαλε αίτημα για την κατοχύρωση του κεντρικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας τον Ιούλιο.
Απαντώντας με δηλώσεις του στο Reuters, ο διευθυντής των NIH Φράνσις Κόλινς προανήγγειλε προσφυγή κατά της εταιρείας.
«Δεν τελειώσαμε. Είναι σαφές πως οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να βρουν την άκρη» είπε.
«Πιστεύω πως η Moderna έξανε μεγάλο λάθος που δεν αναγνώρισε ως συνεφευρέτες ανθρώπους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου, από το οποίο κερδίζει σήμερα πολλά χρήματα» επέμεινε.
Χάρη στο εμβόλιο, το μοναδικό εμπορικό προϊόν της, η Moderna περιμένει έσοδα 15-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και μέχρι 22 δισ. το 2022.
Αλληλουχία mRNA
Με ανακοίνωσή της προς το Reuters, η Moderna παραδέχτηκε ότι οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το οποίο υπάγεται στα NIH, έπαιξαν «σημαντικό ρόλο» στην ανάπτυξη του εμβολίου mRNA, δήλωσε όμως πως διαφωνεί με τα επιχειρήματα των NIH.
O Κόλινς ανέφερε μάλιστα πως τα NIH προσπαθούν εδώ και καιρό να επιλύσουν φιλικά τη διαμάχη, δεν όμως κατέστη εφικτό.
«Δεν περίμενα μια τέτοια κατάληξη έπειτα από τόσα χρόνια φιλικής συνεργασίες ανάμεσα στους επιστήμονες των NIH και της Moderna» είπε.
Σύμφωνα με τα NIH, τρεις επιστήμονές του –Τζον Μασκόλα, Μπάρνεϊ Γκράαμ και Κισμέκια Κόρμπετ- βοήθησαν στον καθορισμό της γενετικής αλληλουχίας του μορίου mRNA και ως εκ τούτου πρέπει να αναγνωριστούν ως συνεφευρέτες.
«Δεν συμφωνούμε ότι επιστήμονες του NIAID συνεφηύραν την ίδια την αλληλουχία mRNA-1273. Μόνο οι επιστήμονες της Moderna επινόησαν την αλληλουχία του mRNA στο εμβόλιό μας» απάντησε μέσω του Reuters η εταιρεία.
Η Moderna επισήμανε ότι έχει συμπεριλάβει επιστήμονες των NIH σε άλλες πατέντες του εμβολίου, όπως αυτές που αφορούν τη δοσολογία. Όμως για το κεντρικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η νομοθεσία δεν απαιτούσε τη δήλωση άλλων εφευρετών, είπε η εταιρεία.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με τους επιστήμονες των NIH, εκτιμούμε τη συνεισφορά τους, και παραμένουμε εστιασμένοι στη συνεργασία μας προκειμένου να προσφέρουμε βοήθεια σε ασθενείς» κατέληξε.