Quantcast

«Εμπλοκή» σε τεθωρακισμένα που θα έδινε η Γερμανία για την Ουκρανία μέσω Σλοβακίας

Καθυστερεί η τελική υλοποίηση της συμφωνίας Γερμανίας-Σλοβακίας για παράδοση παλαιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους με αντίστοιχα γερμανικά - Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου δύο μήνες και αποτελούσε πρότυπο για μία αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα

Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου δύο μήνες και αποτελούσε πρότυπο για μία αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα, που ανακοίνωσε προ εβδομάδων ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Προβλέπει ότι η Σλοβακία θα παραχωρούσε στην Ουκρανία παλαιά τεθωρακισμένα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και, σε αντάλλαγμα, θα παραλάμβανε από τη Γερμανία σύγχρονα τεθωρακισμένα τύπου Leopard. Όπως αναφέρει ωστόσο το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV, επικαλούμενο πληροφορίες της ιστοσελίδας Business Insider, την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς η γερμανική πλευρά δεν μπορούσε να παραχωρήσει περισσότερα από 15 σύγχρονα τεθωρακισμένα προς αντικατάσταση των παλαιότερων.

Στη Μπρατισλάβα εκπρόσωπος του σλοβικικού υπουργείου Άμυνας δηλώνει ότι η προμήθεια μόλις 15 τεθωρακισμένων τύπου Leopard-2A4 «δεν αποτελεί λύση, καθώς χρειαζόμαστε 30 άρματα για να σχηματίσουμε μία επιλαρχία». Διευκρίνισε πάντως ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Βερολίνο. Προηγουμένως η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ δήλωνε ότι «βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την παραχώρηση παλαιότερου οπλισμού στο Κίεβο και την αντικατάστασή του από σύγχρονα όπλα γερμανικής κατασκευής. Από την πλευρά του ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ υπενθυμίζει ότι η χώρα του έχει ήδη παραχωρήσει στη γειτονική Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 154 εκ. ευρώ.

«Πλήρης διαφάνεια» στις γερμανικές προμήθειες προς την Ουκρανία

Από την Τρίτη 21 Ιουνίου η καγκελαρία αρχίζει να δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία για τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία που έχει ήδη παραδοθεί ή «σχεδιάζεται να παραδοθεί». Πρόκειται για μία καινοτόμο τακτική, καθώς μέχρι σήμερα μόνο βουλευτές ή στρατιωτικοί είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ στην τακτική ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ξένων ανταποκριτών, το Βερολίνο «προσαρμόζεται στην πρακτική που ακολουθούν οι στενοί σύμμαχοί μας, για παράδειγμα οι ΗΠΑ».
Στον σχετικό κατάλογο με τις προμήθειες που «βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού ή της υλοποίησης» και είναι πλέον διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, περιλαμβάνεται βαρύς οπλισμός, όπως τα σύγχρονα τεθωρακισμένα τύπου Gepard, το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Mars και το αντι-ραντάρ πυροβολικού τύπου Cobra. Περιλαμβάνονται ακόμη τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγά, αντιαεροπορικοί πύραυλοι τύπου Stinger, πυρομαχικά, υγειονομικό υλικό και πολλά άλλα.

Πηγή: DW