Εμανουέλ Μακρόν: Επίθεση για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος

Η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν «πώς θα δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία, την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» έγινε αφορμή σφοδρών επιθέσεων κατά του Γάλλου προέδρου.

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το Σάββατο, ότι η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσε έντονες επικρίσεις από ορισμένες πλευρές, απορρίπτοντας την επιλογή να γίνουν παραχωρήσεις στο Κρεμλίνο μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας της, σημειώνει το Euronews.

«Να δούμε πώς θα δώσουμε εγγυήσεις στην Ρωσία»

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα ουσιώδη σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε – όπως πάντα έλεγε ο πρόεδρος Πούτιν – είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ έρχεται μέχρι τις πόρτες του και η ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», δήλωσε ο Μακρόν.

Και προσέθεσε: «Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων για την ειρήνη, οπότε πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς θα δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία, την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Έντονες αντιδράσεις

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας, Linas Linkevicius, κατακεραύνωσε την ιδέα ότι πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις προς το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Linkevicius την Κυριακή.

«Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, που θα επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, αυτό δεν θα πετύχει», τόνισε.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δεν μάσησε τα λόγια του, αντιδρώντας στο Twitter την Κυριακή, καθώς αναρωτήθηκε αν «ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται ‘εγγυήσεις ασφαλείας’ από τις βάρβαρες προθέσεις τής μετά Πούτιν Ρωσίας».

«Αυτό θα είναι εφικτό μόνο μετά το δικαστήριο, την καταδίκη των συγγραφέων και εγκληματιών πολέμου, την επιβολή μεγάλης κλίμακας αποζημιώσεων και την αιματηρή αποσαφήνιση των ρωσικών ελίτ σχετικά με το ‘ποιος φταίει’», εξήγησε ο Ποντολιάκ.

 

Έτοιμες για συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσία, υπό όρους

Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι είναι ανοικτές σε συνομιλίες επί της αρχής, αν και ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ξεκαθάρισε πως θα συνομιλούσε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μόνο αν ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έδειχνε ότι ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά του, το Κίεβο λέει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές, μόνο εάν η Ρωσία σταματήσει να επιτίθεται και αποσύρει τα στρατεύματά της.

Πολλοί στην Ουκρανία και στη Δύση αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, που θα τον ανταμείψει με παραχωρήσεις, ιδίως καθώς η Ουκρανία έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγάλες περιοχές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αλλά οι παρατηρήσεις του Μακρόν υποδηλώνουν ότι συμμερίζεται την ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας – ένα αίτημα που αποτέλεσε το επίκεντρο έντονης αλλά αποτυχημένης διπλωματίας κατά την προετοιμασία του πολέμου.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στη Μόσχα, ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσπαθεί να λάβει απαντήσεις από τη Δύση στα τρία κύρια αιτήματά της για την ασφάλεια.

Αυτά περιλαμβάνουν τη μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη μη ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορά της και τη μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν τότε ότι τα ρωσικά αιτήματα ήταν ανέφικτα.