Εμανουέλ Μακρόν: Έκκληση να μπει τέλος σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο κατανάλωσης πλαστικών

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060»

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση να «τεθεί τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο» παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών, με την ευκαιρία της επανάληψης σήμερα στο Παρίσι των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια μελλοντική συνθήκη εναντίον της ευρείας παραγωγής πλαστικών.

 

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060. Η μόλυνση από πλαστικά είναι άρα μια βραδυφλεγής βόμβα και ταυτόχρονα μια μάστιγα ήδη παρούσα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμα μέσω βίντεο προς τους εκπροσώπους 175 κρατών που έχουν συγκεντρωθεί στην έδρα της Unesco μέχρι την Παρασκευή.

«Πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο»

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε τέλος σε ένα παγκόσμιο και μη βιώσιμο μοντέλο που συνίσταται στην παραγωγή πλαστικού στην Κίνα ή στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ώστε στη συνέχεια να εξαχθεί υπό μορφή απορριμμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ωστόσο λιγότερο καλά εξοπλισμένες σε συστήματα επεξεργασίας απορριμμάτων».

«Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι να μειώσουμε την παραγωγή νέων πλαστικών και να απαγορεύσουμε το ταχύτερο τα πιο ρυπογόνα –όπως τα πλαστικά μίας χρήσης– και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. Καθώς «μόνο το 15% του πλαστικού ανακυκλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα», το 100% των πλαστικών που διατίθενται στην αγορά πρέπει αύριο να είναι εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμα, συνέχισε, συνηγορώντας όπως και περίπου πενήντα άλλες χώρες για ένα τέλος στη ρύπανση από πλαστικά μέχρι το 2040.

«Πρέπει επίσης να δώσουμε τα μέσα για πιο ισχυρή καινοτομία, και πιο γρήγορη, ώστε να αντικαταστήσουμε το πλαστικό με εναλλακτικά πραγματικά οικολογικά προϊόντα», δήλωσε ο Μακρόν. Ο ίδιος προσθέτει πως «είναι καλύτερα να μοιραστούμε τις λύσεις, τις τεχνολογίες, και να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη απέναντι στις πιο φτωχές χώρες».

Οι διαπραγματεύσεις είναι ευαίσθητες ανάμεσα σε χώρες με αποκλίνουσες φιλοδοξίες που προσπαθούν να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο του κύκλου ζωής του πλαστικού.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθυμίζει «τον στόχο να καταλήξουμε σε ένα συμφωνημένο κείμενο μέχρι τα τέλη του 2024, έναν χρόνο πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό στη Νίκαια». Η ετήσια παραγωγή πλαστικών έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια για να φθάσει τα 460 εκατομμύρια τόνους (Mt).

Όμως τα δύο τρίτα αυτής της παγκόσμιας παραγωγής έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και γίνονται απορρίμματα που χρειάζονται διαχείριση έπειτα από μία ή μερικές χρήσεις. Το 22% εγκαταλείπονται (σε χωματερές, υπαίθριους χώρους αποτέφρωσης ή απορρίπτονται στη φύση) και λιγότερο από το 10% ανακυκλώνονται.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ