Ελβετία: «Ναι» στη συνέχιση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση

63% ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ - 37% ΚΑΤΑ

Τι δείχνουν τα μερικά αποτελέσματα.

 

 

Ήττα για το μεγαλύτερο ελβετικό κόμμα απεδείχθη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, με ερώτημα τη διακοπή της συμφωνίας ελεύθερης μετακίνησης προσώπων με την ΕΕ.

 

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν το ερώτημα, σύμφωνα με την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο SRF σήμερα.

 

Το κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου (SVP-λαϊκιστική δεξιά) ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αντικείμενο τη συγκεκριμένη συμφωνία της ΕΕ, μια ψηφοφορία που θεωρήθηκε ως μια σημαντική δοκιμασία προσέγγισης των ξένων που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του SRF, που στηρίζεται σε μερικά αποτελέσματα, η πρόταση απορρίφθηκε με ποσοστό 63% κατά έναντι 37% υπέρ.

 

Παρουσίαζαν ζοφερή εικόνα για το μεταναστευτικό

 

Η πρωτοβουλία του SVP, το οποίο εκτιμά πως η Ελβετία «υφίσταται ανεξέλεγκτη και τεράστια μετανάστευση» και πως «οι θέσεις εργασίας απειλούνται», έχει στόχο την ακύρωση της Συμφωνίας για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Προσώπων (ALCP) που υπογράφηκε το 1999 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το SVP άσκησε πιέσεις για τον έλεγχο της μετανάστευσης, προτάσσοντας ορισμένα επιχειρήματα που οι πολιτικοί υπέρ του Brexit χρησιμοποιούσαν την περίοδο πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Περιέγραφε μια ζοφερή εικόνα όπου οι νεαροί ξένοι παραγκωνίζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ελβετούς, η στέγαση είναι ακριβότερη, τα σχολεία είναι υπερπλήρη και στα ΜΜΜ επικρατεί συνωστισμός.