Quantcast

Ελληνοτουρκικά: Το Βερολίνο επιβεβαιώνει τη συνάντηση Μπούρα με Καλίν – «Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες επαφές»

Παρών στη συνάντηση ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου, Γενς Πλέτνερ

Συνάντηση είχαν την Παρασκευή ανώτατοι διπλωματικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Τουρκία με το Βερολίνο να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ενώ την ίδια στιγμή να παραδέχεται πως διαδραμάτισε παρασκηνιακό ρόλο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr, στη συνάντηση μετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου, Γενς Πλέτνερ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ύστερα από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπά προς τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελαρίου, Στέφεν Χεμπεστράιτ, αναφορικά με τη συνάντηση και το περιεχόμενό της, ήρθε η επιβεβαίωση της διεξαγωγής της έπειτα από γερμανική πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο αναφορές στο περιεχόμενο των συνομιλιών, διότι καλύπτονται από εμπιστευτικότητα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε μια τέτοια συνάντηση, αλλά το περιεχόμενο αντίστοιχων συνομιλιών είναι απόρρητο κι αυτό είναι λογικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκαν πολύ θετικά απέναντι στο γερμανικό ερώτημα, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη. Η συνάντηση λοιπόν πραγματοποιήθηκε και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες επαφές» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μια νέας γερμανικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε: «Αυτό ελπίζουμε. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν εμπιστευτικά».

Τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η Deutsche Welle, η καγκελαρία αλλά και το γερμανικό υπoυργείο Εξωτερικών έχουν πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συνδράμει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον βέβαια οι δύο χώρες το επιθυμούν.