Ελληνοτουρκικά: Το άσπρο μαύρο κάνουν οι Τούρκοι για τις παραβιάσεις – «Ελληνικά αεροσκάφη λοκάρουν τουρκικά F-16»

Οι Τούρκοι έκαναν σήμερα 78 παραβιάσεις και δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Σε μια ημέρα που το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 78 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη – μεταξύ τους 15 οπλισμένα – στο FIR Αθηνών και οκτώ εμπλοκές με ελληνικά, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έρχεται να κάνει το «άσπρο – μαύρο», κάνοντας λόγο… για παρενόχληση δικών της F-16 από ελληνικά μαχητικά στη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχέτευσε το τουρκικό υπουργείο στα τοπικά μέσα «πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, «κλείδωσαν» σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους σε μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ».

Σημειώνοντας ότι αυτή η «παρενόχληση από την Ελλάδα αποτελεί προσπάθεια στοχοποίησης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ», οι πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσαν ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία».

«Έγινε γνωστό ότι αμέσως μετά την κίνηση αυτή της Ελλάδας, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Το θέμα μεταφέρθηκε στις αρχές του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός πως τα ελληνικά αεροπλάνα έθεταν σε κίνδυνο τη νατοϊκή αποστολή» είπαν οι πηγές.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε διπλωματικές πρωτοβουλίες με όλες τις αρμόδιες πλευρές, σημειώνοντας πως «μια τέτοια παρενόχληση είναι ασυμβίβαστη με τη συμμαχία και η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει την ένταση».

Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι με 78 παραβιάσεις, 8 εμπλοκές και 2 υπερπτήσεις

Κλιμακώνει την ένταση πάνω από το Αιγαίο η Τουρκία. Η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σήμερα 78 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ σημειώθηκαν και 8 εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Οι τουρκικές προκλήσεις σημειώνονταν την ίδια ώρα που στην Αθήνα συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ με με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και την επέκταση του φράκτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από το Αιγαίο πέταξαν σήμερα 27 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 23 ήταν μαχητικά (2 F-4 και 21 F-16). Τα 15 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις.

Συγκεκριμένα, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια:

Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και

Τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας καταγράφηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη 20 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.