Quantcast

Ελληνοτουρκικά: Τα ξένα ΜΜΕ συντάσσονται με την Ελληνική πλευρά

Επισκόπηση του ξένου Τύπου

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

 

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάσσονται Ευρώπη και ΗΠΑ σε ότι αφορά την διαμάχη της με την Τουρκία, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος που εγκαταλείπει τη γραμμή της ισορροπίας ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία.

 

Τη γραμμή της ισορροπίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε ό,τι αφορά την κρίση μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο εγκαταλείπουν τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης- δείγμα ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας πέρα από τις σημαντικές παρεμβάσεις, όπως τα ελληνικά του Εμανουέλ Μακρόν, αποδίδει και σε επίπεδο επικοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τίτλοι στα μεγάλα δίκτυα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκκινούν από την ελληνική οπτική γωνία και περνούν σε δεύτερο πλάνο τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου τάσσονται Ευρώπη και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την διαμάχη της με την Τουρκία, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

Χθες, η Γαλλία ζήτησε από την Ε.Ε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της  Άγκυρας εάν προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου αναφέρουν τα διεθνή μέσα σε εκτενή τους δημοσιεύματα, ενώ  υπογραμμίζουν επίσης την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην παραβιαστεί ο θαλάσσιος χώρος της.    

     
Γερμανική Υπηρεσία «Deutsche Welle»

 «Η Ευρώπη προειδοποιεί την Τουρκία για τις σεισμικές έρευνες όπου έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει κοντά στο Καστελόριζο», είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής υπηρεσίας.  

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ  Μακρόν ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, δύο κρατών – μελών της ΕΕ. Ωστόσο, η Άγκυρα απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει τα δικά της κυριαρχικά  δικαιώματα.

 

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν χθες την Τουρκία να μην συνεχίσει τις έρευνες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά σε ελληνικά νησιά στην ανατολική Μεσόγειο».

«Ελλάδα και Κύπρος κατηγόρησαν την Τουρκία ότι υπονομεύει την κυριαρχία τους συνεχίζοντας να επιδιώκει ενεργειακούς πόρους στα χωρικά τους ύδατα.

«Η κυβέρνηση υπογραμμίζει προς όλες τις πλευρές ότι,  η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας», αναφέρει η Deutsche Welle. 

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό να παραβιαστεί ή να απειληθεί ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Τουρκία είναι προκλητική

Ωστόσο, η Τουρκία απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι ενεργειακές της δραστηριότητες στην περιοχή παραβιάζουν την ελληνική ή την κυπριακή κυριαρχία. Αντ ‘αυτού, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι είναι σωστό από την πλευρά της – ή των Τουρκοκυπρίων – να εξερευνήσει περιοχές που διεκδικούν η Κύπρος και η Ελλάδα.

«Θέλουμε όλοι οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο να μοιράζονται δίκαια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Δεν θα δεχτούμε ποτέ απειλές ή κυρώσεις. Δεν αποδεχόμαστε τη μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας».  Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι με τις ενέργειες ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή της ανατολής Μεσογείου. 

   
«Θέλω να επαναλάβω το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, όπως σχέδια ερευνών για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Αμερικανική εφημερίδα «New York Times: «Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την Τουρκία», είναι ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας που σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και την έκδοση της τουρκικής «Navtex». 

 

Πρακτορείο Reuters: Ο Μακρόν επιδιώκει κυρώσεις της Ε.Ε για τις τουρκικές παραβιάσεις στα ελληνικά ύδατα. 

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την Πέμπτη κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για «παραβιάσεις» ελληνικών και κυπριακών υδάτων επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να δράσουν άμεσα για την κρίση στη Λιβύη. 

 «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε διαμάχη για τις αξιώσεις τους στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εστιάζοντας στην προσπάθεια της  Κύπρου ως κράτους -μέλους της ΕΕ να κάνει έρευνες για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω ισχυρών τουρκικών αντιρρήσεων».

Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, μια κίνηση που για την Ελλάδα ήταν μία απόπειρα της Άγκυρας να εισβάλει στην υφαλοκρηπίδα της.

   
Ο Γάλλος πρόεδρος κάνει αυτές τις δηλώσεις, την ώρα που αν και το Παρίσι και η Άγκυρα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η χώρα του Μακρόν κουνάει επανειλημμένως το δάχτυλο στην Άγκυρα για τον ρόλο της στη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κατηγορεί τη Γαλλία ότι υποστηρίζει πολιτικά τον Χαφτάρ, αφού του είχε δώσει προηγουμένως στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση ισλαμιστών μαχητών. Το Παρίσι το αρνείται αυτό.

Ο ανταποκριτής του Associated Press  Ντέρεκ Γατόπουλος, με ανάρτησή του στο twitter δημοσιεύει την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα Ελληνικά, υπέρ των ελληνικών θέσεων.