Quantcast

Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: Διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός.

 

 

Την άμεση απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ζήτησε η Ελλάδα κατά την συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

 

 

Επρόκειτο για μια πολιτική συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων η οποία διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

 

 

Κατά τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

 

 

Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

 

 

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

 

«Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

 

Τέλος, ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.